20 г. България е пълноправен член на ЦЕРН

Във форума за ЦЕРН участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и вицепремиерът Томислав Дончев

20 г. България е пълноправен член на ЦЕРН | StandartNews.com

Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ е най-голямата лаборатория, в която се проучват елементарните частици, изграждащи материята и Вселената. ЦЕРН е изключителен пример за научно сътрудничество, защото организацията работи с 18 000 учени от над 100 националности. България участва в научните експерименти в ЦЕРН с около 100 много изтъкнати учени, като най-младите от тях са на 27 години, а около 50 процента от българските учени са под 40 години. Това каза генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ д-р Фабиола Джианоти, която участва в първата интердисциплинарна международна среща дискусия "RELOGIA Триалози 2019 - наука-изкуство-технологии".

България стана пълноправен член на ЦЕРН преди 20 години, припомни д-р Джианоти и отбеляза, че сега в ЦЕРН членуват 23 страни. Българските учени участват в много експерименти на ЦЕРН, има и програма, по която български гимназисти и преподаватели идват на посещения в лабораториите на нашата организация, каза директорът на ЦЕРН. В ЦЕРН има и програми, при които се свързват науката, техниката и изкуството. Едно от проучванията, които се осъществяват в ЦЕРН, е да се установи как се е зародила Вселената след Големия взрив преди 13,7 милиарда години, обясни д-р Фабиола Джианоти. За да се постигнат изключително амбициозните научни цели, изследователите в ЦЕРН работят с технологии, свързани с големите бази от данни и с криогенетиката, добави тя.

По проекта на ЦЕРН LHC - за Големия адронен колайдер, беше открит предсказаният преди половин век бозон на Хигс, който беше единственият липсващ елемент в Стандартния модел на елементарните частици, каза директорът на ЦЕРН.

Във форума за ЦЕРН участваха също министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и вицепремиерът Томислав Дончев. Министър Вълчев и д-р Джианоти ще открият изложба, посветена на 20 години от приемането на България за пълноправен член на ЦЕРН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай