2 млн. европейци искат в Обединеното кралство

Поляците, румънците и италианците с най-много заявления

2 млн. европейци искат в Обединеното кралство | StandartNews.com

 

Страната  ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, според Борис Джонсън

Близо 2 милиона европейски граждани са поискали да останат в Обединеното кралство след Брекзит, от които половин милион само през септември с приближаването на предвидената дата, сочат статистическите данни, публикувани днес от британското правителство, предаде Франс прес.

Общият брой на молбите, получени до края на септември, е над 1,8 милиона, 520 000 от които са получени само през миналия месец.

Според Никълъс Хатън, основател на The3Million (Трите милиона) - асоциация за защита на интересите на европейските граждани във Великобритания,това показва безпокойство.

"Когато плашиш хората, те се тревожат и се опитват да гарантират статута си, а правителството силно ги плаши с риска от Брекзит "без сделка", заяви Хатън за АФП.

Британският премиер Борис Джонсън повтаря, че страната му ще напусне ЕС на 31 октомври, със или без сделка, въпреки икономическите и социални последици.

По официални данни са подадени общо над 1,5 милиона заявления, като 61% от заявителите са получили статут на "постоянно пребиваващ" (settled status), който се дава на лица, живели поне 5 години без прекъсване в страната. Този статут им позволява да продължат да работят и да получават социални помощи след Брекзит.

"Предварителен статут на постоянно пребиваване" (pre-settled status) са получили 38% други европейски граждани, живеещи от дълго време във Великобритания. Този статут им позволява да останат още пет години в страната и да кандидатстват за постоянен статут, след като таванът от пет години постоянно пребиваване бъде достигнат.

Поляците, румънците и италианците са подали най-много заявления.

"Европейските граждани са наши приятели, наши роднини и наши съседи и искаме те да останат", каза Брандън Луис, държавен секретар в министерството на вътрешните работи, определяйки броя на молбите като "фантастичен".

Граждани на ЕС имат право да подадат заявления до 31 декември 2020 г., в случай на твърд Брекзит или до 31 декември 2021 г., ако бъде сключено споразумение с Брюксел за развода, според сайта на британското правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай