1,6 млрд. паунда за градове, подкрепящи Брекзит

Предложението е на Тереза Мей, опозицията го нарича "подкуп"

1,6 млрд. паунда за градове, подкрепящи Брекзит | StandartNews.com


Да се създаде фонд от 1,6 млрд. паунда, като със средствата бъде подпомаган икономическия растеж в градовете, подкрепящи Брекзит. Това предложи министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, съобщи Ройтерс.

Фондът "За по-силни градове", подробности за който се появиха в медиите миналия месец, е възприеман от мнозина като част от усилията на Мей да спечели подкрепа за сделката си за Брекзит от опозиционни лейбъристки депутати, представляващи райони главно в Северна Англия, подкрепили масово напускането на ЕС.

Фондът ще бъде насочен към райони, където благосъстоянието изостава. Парите ще се използват за създаване на работни места, за квалификация на хората и за тласък на икономическата активност.

"Общините в цяла Англия гласуваха за Брекзит като израз на желанието си да видят промяна. Това трябва да е промяна към по-добро, с повече възможности и разширен контрол.

Тези малки градове имат славно наследство, огромен потенциал и с правилната помощ - светло бъдеще", каза Мей.

Финансовият министър в сянка на опозиционната Лейбъристка партия Джон Макдонъл заяви, че фондът е "подкуп за Брекзит".

"Този фонд за малките градове намирисва на отчаяние от страна на правителството, сведено до подкупване на членове на парламента да гласуват за тяхното вредно водещо законодателство за Брекзит", каза Макдонъл. Министърът по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление Джеймс Броукъншър пък коментира, че парите не са свързани с подкрепа за споразумението за напускане на ЕС.

"Това е финансиране, независимо от резултата", каза Броукъншър пред Би Би Си, запитан дали парите са подкуп. "Очевидно искаме да се осъществи споразумение. Но не, няма условия в този смисъл".

Вече са били отделени един милиард лири, като повече от половината отиват за малки градове в Северна Англия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай