Тийнейджър загина при труса в Хърватия

Земетресение от 6,0 по Рихтер разлюля района северно от хърватската столица Загреб

Тийнейджър загина при труса в Хърватия | StandartNews.com

Петнадесетгодишно момче е починало в резултат на земетресението тази сутрин в Хърватия, предаде "Асошиейтед прес". Има ранени хора при труса, който предизвика паника сред населението и причини материални щети на множество сгради.

Земетресение с магнитуд 6,0 по Рихтер разлюля района северно от хърватската столица Загреб, предаде "Ройтерс". Трусът е бил с дълбочина 10 км, съобщи Германският изследователски център за геологически науки.

Трусът е станал към 6,24 ч. местно време с епицентър на 7 километра североизточно от Загреб. Дълбочината на огнището е 10 км, сочат данните на центъра със седалище във Франция.

Според Европейския сеизмологичен център силата на земетресението е 5,3 по Рихтер.

Според Геофизичния институт на САЩ земетресението е било с магнитуд 5,4, а според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център - 5,3 и е бил последван от вторичен трус със сила 5,1.

Първият трус е регистриран малко след 6.20 ч. местно време, а вторият - в 7 ч. Епицентърът на земетресението е бил на 7 км северно от Загреб, а огнището - на дълбочина 10 км, посочва "Ройтерс".

Върхът на катедралата в Загреб се е счупил, унищожени са и множество коли.

По много сгради са се образували пукнатини, повредени са фасади и покриви. Улиците в центъра на столицата са посипани с отломки. Късове бетон са паднали върху автомобили, комини са се срутили пред входове на сгради, описва обстановката АП. Според хърватски медии 15-годишен тийнейджър е починал в резултат на труса. Властите съобщават за пострадали хора, но засега не дават допълнителни сведения.

Изплашени, много жители на столицата са излезли по улиците. За кратко е имало прекъсване на електричеството, съобщава се и за няколко пожара. В някои райони за известно време е прекъснал и интернет.

Хърватският министър на вътрешните работи Давор Божинович призова в "Туитър" хората по улиците да спазват социална дистанция помежду си, за да се предотврати разпространение на коронавируса. В страната досега са регистрирани 206 заразени и един смъртен случай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай