15 години от бедствие номер едно в историята

Цунамито уби над 230 000 души

15 години от бедствие номер едно в историята | StandartNews.com

На сутринта след Коледния ден през 2004 г., земетресение с магнитуд 9,1 край остров Северна Суматра предизвика цунами с вълни, високи до 17,4 метра, които удариха крайбрежни райони на Индонезия, Шри Ланка, Индия, Тайланд и девет други страни.

Петнадесет години следц  цунамито в Индийския океан, убило повече от 230 000 души, товарен контейнер в полицейско управление в Южен Тайланд свидетелства за стотиците жертви, чиито останки никога не са идентифицирани.

Експерти коментираха тогава, че това е най-смъртоносното стихийно бедствие в историята на човечеството..

"Все още има още роднини на жертвите, близки и далечни, които се надяват да намерят изгубените си близки", коментира полковник Хемарин Хасини, заместник-командир на полицията в район Такуа Па, един от районите, най-силно засегнати от цунамито.

В Тайланд, където са загинали повече от 5000 души, звеното за идентификация на жертвите при бедствия, включващо полицаи и криминалисти от 30 държави, успя да идентифицира над 3 600 тела за по-малко от две години, най-големият и най-успешен подобен проект.

Земетресението и цунамито в Индийския океан достигна интензитет на Меркали до IX в определени райони. Земетресението е причинено от разкъсване по разлома между Бирма и Индийската плоча.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай