1000 евро глоба за без маска в Италия

От утре носенето на маска в цяла Италия става задъжително

1000 евро глоба за без маска в Италия | StandartNews.com

Носенето на маска в Италия е вече задължително дори и на открито, а глобите стигат до 1000 евро за липса на такава.

В актуализация на съществуващите спешни мерки носенето на маска в Италия стана задължително по всяко време на деня и във всички части на страната, след като правителството в сряда затегна правилата в отговор на скорошните повишения случаите на Covid-19.

Правителството също така увеличи глобите за хората без маска на между 400 и 1000 евро, като има разположени полицейски патрули, за да проверят дали мярката се спазва. Досега максималното наказание беше 400 евро, въпреки че някои региони бяха въвели по-високи глоби на местно ниво.

Новият указ, одобрен от италианския парламент в сряда и влизащ в сила от утре (четвъртък), уточнява, че хората винаги трябва да имат маска за лице, когато излизат от собствения си дом, като я използват "дори на открито, когато са в близост до други хора, които не са от същото домакинство".

Деца под шест години и хора със специфични увреждания са освободени от носенето на маска, както и всеки, който спортува сам на открито.

Можете също така да сваляте маската си, когато ядете или пиете в ресторанти и кафенета, които трябва да държат клиентите на разстояние най-малко един метър.

Новото правило затяга предишното изискване за носене на маски в закрити обществени пространства и на открито между 18:00 и 6:00 часа.

Сред другите наказания за неспазване на италианските правила за коронавирус са глобите от 400-1000 евро за непредпазлива карантина и затвор до 18 месеца за тези, които отказват да се самоизолират след положителен тест.

Междувременно останалите съществуващи мерки в Италия остават в сила поне до 15 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай