100 000 в центъра на Минск, Лукашенко с автомат

Протестиращите изпълниха централния Площад на независимостта

100 000 в центъра на Минск, Лукашенко с автомат | StandartNews.com

Над 100 000 души се събраха в центъра на беларуската столица Минск за поредния мащабен протест срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко.

Протестиращите изпълниха централния Площад на независимостта в Минск въпреки заплахите на властите да не демонстрират и засиленото полицейско присъствие.

Самите протестиращи споделиха, че вярата е по-силна от страха.

Лидерът на опозицията и бивш кандидат за президент Светлана Тихановска призова протестиращите да продължат с действията си, за да защитят правата си.

Лукашенко пристигна с хеликоптер в резиденцията си Дворец на независимостта в Минск, облечен в бронирана жилетка и държейки автомат в ръка, показа видеоматериал, публикуван в мобилното приложение Телеграм.

На кадрите се вижда, че той носи бронежилетка и държи автомат "Калашников" без пълнител. Президентът беше посрещнат от въоръжена охрана. До него с автомат е и синя му Коля Лукашенко

Опозицията не признава тези резултати и настоява за повторни избори, които да бъдат честни и свободни Ройтерс цитира изявление на руския министър на външните работи Сергей Лавров, според когото напусналите Беларус веднага след изборите на 9 август опозиционни лидери искат кръвопролития.

Хиляди граждани на балтийските страни се събраха днес, за да образуват жива верига в знак на солидарност с протестиращите в Беларус, 30 години след подобна акция срещу Съветския съюз, предаде Франс прес.

В Литва живата верига ще бъде с дължина около 30 километра - от столицата Вилнюс до границата с Беларус. Организаторите очакват около 50 000 души да се включат в инициативата.

Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановская, която намери убежище в Литва след спорните президентски избори на 9 август в своята страна, заяви, че също може да се включи в акцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай