10 любопитни факта за император Акихито

На 1 май 2019 г. на трона на Япония сяда новият 125-и император Нарухито

10 любопитни факта за император Акихито | StandartNews.com

На 30 април японският император Акихито ще се оттегли след 30 години от Трона на хризантемата. Японската "Златна седмица", в която се събират няколко национални празника, бе удължена, за да включи абдикацията на Акихито и изкачването на престола на сина му Нарухито на 1 май.

Церемонията, която трябва да продължи около 10 минути, ще започне в 17 часа местно време в най-величествената зала на императорския дворец в Токио, с площ 370 квадратни метра, с бляскав паркет от зелкова и със стени, украсени с мотиви, напомнящи борови иглички. Близо 300 души, включително премиерът Шиндзо Абе и министрите от кабинета му, ще присъстват на церемонията, по време на която министър-председателят ще изрази благодарността си към императора, съобщи правителството.

На 9 юни 2017 г. Горната камара на японския парламент одобри специален законопроект за абдикирането от трона на император Акихито и предаване на короната на най-големия му син, принц Нарухито. На 6 март 2018 г. правителството на Япония одобри специален указ, който отваря пътя за церемонията по отхвърлянето на император Акихито на 30 април 2019 година. На следващия ден, 1 май, 2019 г., ще се проведе церемонията по присъединяването към трона на най-големия син Акихито, който ще стане 126-тия император в историята на Япония.

"Стандарт" ви предлага 10 любопитни факта от ерата на Акихито.

-----------------------

1. Акихито, принц Цугу, е роден на 23 декември 1933 г. в Токио. Акихито е най-големият син и пето дете на император Сева и императрица Содзюн. Наследникът на японския трон е учил в училище за деца от аристократични семейства в университета Гакусюин, но в същото време с него се е занимавала пристигналата от САЩ педагожка и авторка на детски книжки Елизабет Грей Вайнинг, която преподавала на момчето английски и го учела за обичаите на западния живот. Докато следва политически науки във Факултета по политика и икономика в университета Гакусюин, Акихито започва да прави международни визити в качеството на официален представител на баща си, император Хирохито. Така например той присъства на коронацията на кралица Елизабет II.

2. Бъдещият император нарушава многовековни традиции при избора си на съпруга – той се жени през 1959 г. за Мичико Шода, дъщеря на президента на голяма компания за брашно, избрана от него. Въпреки впечатляващото състояние на баща й, Мичико е обикновен човек, а на мъжете от императорското семейство е наредено да се женят само за жени от аристокрацията.

Принцът обаче решава въпроса по свой собствен начин и този избор официално е одобрен от представителите на императорския двор. Акихито и Мичико силно променят идеята за правилата в императорското семейство. Въпреки своята натовареност и ангажшменти те отглеждат сами трите си деца - двама синове и една дъщеря – което не се е практикувало в императорското семейство.

3. В младостта си император Акихито обичал тениса. На тенис корта той среща и бъдещата си съпруга. Страстта към спорта от родителите се предава и на техния син, наследника на трона Нарухито, който практикува алпинизъм. Що се отнася до самия Акихито, освен тениса, той дълго време се е занимавал с конна езда.

4. Император Акихито е изучавал биология и ихтиология. Влечението към научната дейност в тази сфера наследява от баща си, император Хирохито (официално - Сева). Публикува най-малко 25 научни статии на морски теми. През 1986 г. е избран за почетен член на Международното общество на биолозите. Акихито е почетен член на Зоологическото дружество и Аржентинския научен институт по естествени науки.

5. Докато все още е наследник на трона, Акихито прави официални посещения в 37 страни по света по покана на техните правителства. Почетен председател е на 11-ия Тихоокеански научен конгрес през 1966 г., Универсиадата 1967 в Токио и изложението ЕКСПО-70 в Осака. По време на посещенията на император Сева в Европа през 1971 г. и Съединените щати през 1975 г. Акихито успешно го замества при изпълнение на публични императорски функции. През септември 1988 г., поради болестта на императора той поема редица обществени задължения, включително участие в церемонията по откриването на парламентарната сесия.

6. Акихито става император на Япония на 7 януари 1989 г., след смъртта на баща си, император Хирохито. Според японската хронология, от този ден започва ерата на Хейсей (“Ера на мира”). Според японската традиция мотото на царуването на Акихито се нарича Хейсей. Така в историята той влиза не като император Акихито, а като император Хейсей. Ритуалният аспект на сядането на Акихито на трона включва както интронизацията, така и религиозната церемония - дайдзесай. След официалното си възкачване на трона Акихито се среща с представители на обществеността, публично обещавайки винаги да бъде с народа и да спазва стриктно Конституцията на Япония.

7. Император Акихито и неговата съпруга имат три деца - синовете Нарухито и Фумихито, както и дъщеря Саяко. Дъщерята на императора, подобно на него, чупи вековните традиции - принцеса Саяко е орнитолог по образование и официално е престанала да бъде член на императорското семейство. Това става след омъжването й за човек, който не е от аристократично семейство, през 2005 г. - градския дизайнер Йошики Курода. Родителите одобряват избора на дъщеря си и присъстват на церемонията по бракосъчетанието. Между другото избраникът напринцеса Саяко е дългогодишен приятел на брат й, император Фумихито.

8. Император Акихито има двама сина, но в течение на дълги години в семейството им не са се раждали момчета. Паузата при раждането на мъжки бебета в японското императорско семейство е 41 години, вследствие на което възниква идеята да се изравнят правата на принцовете и принцесите, което обаче се среща отчаяната съпротива на японските консерватори. Кризата е решена на 6 септември 2006 г., когато момче е родено в семейството на най-малкия син на Акихито, принц Фумихито. Внукът на императора е кръстен Хисахито. Днес 12-годишният Хисахито е трети по ред на японския трон след чичо си и баща си.

9. Според конституцията на Япония императорът не може да упражнява държавна власт. Акихито поддържа пълна неутралност по отношение на текущите политики, но понякога, в съгласие с правителството, прави изявления и действия, които имат сериозно влияние върху позицията на Япония в света. Императорът остава и най-висшият служител на шинтоизма. Той изпълнява ритуали в големия храм на Исе, посветен на прародителката на императорското семейство, богинята на слънцето Аматерасу-но Омики, както и в собствения си дворец.

10. Последният император на Япония, който подава оставка, е император Кокаку, който заема трона от 16 декември 1779 до 7 май 1817 година. Кокаку прехвърля монархическата власт на сина си император Нинко, като взима титлата "дайдзе тено", която може грубо да се преведе като "бивш император". През август 2016 г. император Акихито направи видеосъобщение, в което обяви намерението си да прехвърли титлата на своя наследник. Акихито е император в продължение на 30 години и пет месеца. В средата на 2016 г. той заяви, че иска да абдикира заради напредвалата си възраст (сега 85 години) и влошеното здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай