Расте броят на заразените с листериоза в Испания

Листериозната инфекция е упорита и се разпространява лесно

Расте броят на заразените с листериоза в Испания | StandartNews.com

Броят на случаите на листериоза в Андалусия в южната част на Испания се увеличи до 131, съобщава Europa Press, позовавайки се на данни, предоставени в сряда от съветника на Министерството на здравеопазването, потреблението и социалното осигуряване на автономната област Исус Агире.

По-рано беше съобщено, че в Андалусия най-малко 80 души са заразени с листериоза, 56 от тях са хоспитализирани. Министърът на здравеопазването, потреблението и социалното осигуряване Мария Луиза Карседо обяви национална санитарна тревога.

Както отбеляза Агире, броят на случаите може значително да се увеличи, тъй като се очакват резултатите от анализи на други 523 души.

Хосе Мигел Сиснерос, ръководител на Инфекциозното отделение на болницата „Вирхен дел Росио“, отчете във вторник първата смърт поради инфекция с листериоза в Андалусия. Първата жертва е била 90-годишна жена, която според Сиснерос е яла месо месо от La Mecha – доказан до момента източник на инфекция.

Вестник „Периодико“ съобщава, че месото се продава главно в Андалусия, но минималните му количества са изпратени и в друга област - Кастилия-Ла Манча и на Канарския остров Тенерифе. Досега извън Андалусия в Мадрид е установен един възможен, но все още не потвърден случай на заразяване с листериоза.

Според вестник „ABC“ в сряда в Сеговия (автономна област Кастилия-Леон) е регистриран друг непотвърден случай на заразяване с листериоза. Освен това в Каталония са установени два случая на съмнение за инфекция.

Листериозата е инфекциозно заболяване на хора и животни, причинено от патогенни представители на рода Listeria. Характеризира се с много източници и носители на заразяване, като и фактори на предаване на патогена, полиморфизъм на клинични прояви, висока смъртност при новородени и хора с имунодефицити.

От най-голямо значение за разпространението на листериозата е способността й да се задържа дълго време в различни хранителни продукти, включително такива във вакуумни опаковки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай