Меркел и Туск размахаха пръст на Борис Джонсън

Брекзит сделка е "твърде невероятна", освен ако Великобритания не остави Северна Ирландия в европейския митнически съюз

Меркел и Туск размахаха пръст на Борис Джонсън | StandartNews.com

Канцлерката на Германия Ангела Меркел е заявила по време на телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън във вторник сутринта, че Брекзит сделка е "твърде невероятна", освен ако Великобритания не остави Северна Ирландия в европейския митнически съюз, съобщи БиБиСи, позовавайки се на източник от Даунинг Стрийт.

Източникът на БиБиСи допълни, че ако призивът на Меркел представлява "нова установена позиция на ЕС, тогава това означава, че сделката по същество е невъзможна не само сега, но и завинаги".

"Меркел каза на Джонсън, че ако Германия иска да напусне ЕС, тя би могла да го направи без проблем, но Обединеното кралство не може да напусне, без да остави Северна Ирландия в рамките на европейския митнически съюз, при това завинаги", отбеляза същият източник и добави, че немският канцлер е посочил пред британския премиер, че смята, че ЕС има право на вето върху решението на Великобритания да напусне митническия съюз.

От своя страна Борси Джонсън е посочил, че предлаганата от Великобритания сделка е разумна, но смята, че ЕС няма желание да се ангажира с нея.

"Разговорите в Брюксел са близо до срив, въпреки факта, че Обединеното кралство отиде доста напред в предложенията си", посочи източникът на БиБиСи.

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск обвини британския премиер Борис Джонсън, че разиграва "глупава игра на обвинения" в Брекзит преговорите.

Доналд Туск написа във вторник в туитър: "Борис Джонсън, това, което е заложено, не е спечелването на някаква глупава игра на обвинения. На карта е бъдещето на Европа и Великобритания, както и сигурността и интересите на нашите народи. Не искаш сделка, не искаш удължаване на преговорите, не искаш отмяна, quo vadis?".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай