И заваляха поздрави за победата на Урсула

Доналд Туск подчерта, че Фон дер Лайен е "най-достойният кандидат за този пост"

И заваляха поздрави за победата на Урсула | StandartNews.com

Урсула фон дер Лайен ще бъде новият председател на Европейската комисия и ако това не бе постигнато с голямо мнозинство в Европарламента, то успехът й бе обсипан с комплименти от лидери в Европа.

Снощи Европейският парламент избра тази вечер с 383 гласа "за" фон дер Лайен. Срещу предложението на Европейския съвет са гласували 327 евродепутати, 22-ма са се въздържали, а един глас е бил недействителен от общо 733 подадени бюлетини и изисквано мнозинство от поне 374 гласа.

В първите си думи пред ЕП Урсула фон дер Лайен призова за обединение и работа в дух на съзидание. Очаква се тя да назначи за свои първи заместници неуспелите предварителни кандидати за председател на ЕК Франс Тимерманс (от левите) и Маргрете Вестагер (представител на либерали).

По-рано Фон дер Лайен бе категорична, че половината еврокомисари в следващата ЕК ще бъдат жени и ще отхвърля предложенията на държавите, ако това условие не се покрива.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и отиващият си председател на Европейския съвет Доналд Туск първи поздравиха Фон дер Лайен за избирането й. съвсем в духа на модерността Столтенберг и Туск отправиха своите поздравления в социалната мрежа Туитър.

Столтенберг поздрави Урсула фон дер Лайен и посочи, че дълбоките й познания за НАТО, получени на поста министър на отбраната на Германия, ще бъдат полезни в по-нататъшното сближаване на Европа и Америка. "С нетърпение очаквам възможността да работя с Вас", написа Столтенберг.

Доналд Туск подчерта, че Фон дер Лайен е "най-достойният кандидат за този пост".

"Отдаден и убеден европеец, който ще се заеме с голяма енергичност с предизвикателствата пред Европейския съюз!". Така германският канцлер Ангела Меркел определи новоизбраната председателка на Европейската комисия.

"Днес губя министър, но същевременно печеля нов партньор в Брюксел", каза още Меркел. А външният министър в коалиционното й правителство - социалдемократът Хайко Маас, изрази задоволство, че Фон дер Лайен е обещала да работи за обединен и силен Европейски съюз и й обеща да работят заедно за изпълнението на тези цели.

"Време е да погледнем напред, защото светът няма да чака Европа", написа Хайко Маас в "Туитър".

Поздравления към Урсула фон дер Лайен отправиха и ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и служебният премиер на Белгия Шарл Мишел, който от 1 ноември ще замени Доналд Туск на поста председател на Европейския съвет.

Цялото ръководство на ЕС ще се смени на 1 ноември, когато приключва мандата на сегашната Европейска комисия под ръководството на Жан-Клод Юнкер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай