Започваме с Великобритания за ATP Cup

В групата на България са още Белгия и Молдова

Започваме с Великобритания за ATP Cup | StandartNews.com

Днес беше изтеглен пълният жребий за първото издание на отборния тенис турнир за мъже ATP Cup, който започва на 3 януари 2020 година. България е в група "С" заедно със съставите на Великобритания, Белгия и Молдова и ще играе двубоите си в Сидни. Другите групи са в Пърт и Бризбейн, съобщава БНР.

Националите започват срещу британците. Те са в състав: Григор Димитров (играещ капитан), Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев.

Страната ни зае мястото на Швейцария в потока след отказването на Роджър Федерер, като единствено последният съперник на Григор Димитров и компания не бе ясен – а именно съставът на молдовците, чийто водещ тенисист е Раду Албот, който е №46 в света.

Великобритания участва благодарание на „защитения ранкинг“ на Анди Мъри, докато Давид Гофен повежда белгийците.

В първата среща на 3 януари Григор Димитров ще се изправи срещу Мъри и компания в късния мач на "Кен Розуол Арина". 

Турнирът има награден фонд от 15 милиона долара и ще носи 750 точки за ранглистата на победителите. При избора на участници се гледа само ранкинга на най-високо класирания състезател от всяка държава.

Всеки отбор ще се състои от до петима тенисисти, а всеки сблъсък – от два мача на сингъл и един на двойки. За да бъде в новата ранглиста, всяка страна трябва да разполага с поне двама тенисисти, имащи АТР ранкинг на сингъл и поне още един, който има такъв на сингъл или на двойки.

Точки се заработват с всяка една победа в турнира, а колко са те зависи от позицията на победителя в ранглистата, както и мястото на опонента му. Ако играч измежду първите 300 победи представител на топ 10 в груповата фаза, той ще получи 75 точки. Ако това се случи на четвъртфинал – 120 точки, на полуфинал – 180, а на финал – 250.

Ако пък в груповата фаза надиграе състезател, който е извън топ 100, получава 20 точки. При подобен успех на четвъртфинал заработва 25 пункта, на полуфинал – 35, а на финал – 50. Ако тенисист извън топ 300 надиграе представител на топ 100 в груповата фаза, получава 25 точки, на четвъртфинал – 35, на полуфинал – 55, а 85 взима, ако това се случи в битката за титлата.

При двойките тази точкова система не важи. Всяка победа в груповата фаза носи 25 точки, на четвъртфинал – 35, във финалната четворка – 55, а на финал – 85.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай