WADA и САЩ в спор за членски внос

Плашат американците с изваждане от олимпиадите

WADA и САЩ в спор за членски внос | StandartNews.com

Световната антидопингова агенция (WADA) може да забрани на американските спортисти да участват в олимпийски игри и други международни състезания, ако страната откаже да финансира организацията. В  главата на WADA Витолд Banka каза Ройтерс за това .

През юни Администрацията за борба с наркотиците, част от Изпълнителния кабинет на президента Доналд Тръмп, отправи призив към Конгреса на САЩ да обмисли отказ от финансиране от WADA, ако организацията не успее да предприеме действия за реформа. Доклад на Администрацията за борба с наркотиците отбелязва, че годишният принос на САЩ за WADA е 2,7 милиона щатски долара, най-високият от всички страни.

"Краят на американското финансиране за WADA може да има сериозни последици за американските спортисти. Към нас се обърнаха няколко правителства по света, които бяха шокирани от заплахите от американските си колеги. Те искат да обмислим изменение на стандарта за съответствие, което гласи, че правителството не е платило в WADA може да доведе до това антидопинговата агенция на страната да бъде обявена за неподходяща за кодекса на организацията, което ще доведе до последици за спортистите от тази държава, включително спирането им от участие на олимпийски игри и други големи международни състезания “, каза Банка.

Президентът на Американската антидопингова агенция (USADA) Травис Тигарт нарече заплахата от WADA празна и незаконна. "Заплашването на спортисти в една държава поради неуспешен модел на управление на WADA е разочароващо, незаконно и срамно. Лидерите трябва да прекарват времето си в изграждане на силна и независима WADA, вместо да атакуват ключови партньори", каза шефът на USADA.

Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 г. Поради пандемията на коронавируса, състезанието е отложено за една година и ще се проведе от 23 юли до 8 август 2021 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай