Сряда,

Възстановяват туристическата инфраструктура в ПП "Витоша"

От: Пламен Вълков -
A
A
A

В присъствието на кметана София  Йорданка Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, днес бе обявена Програмата за Витоша 2020-2023 г. и подписано Споразумение между Фондация „София – европейска столица на спорта и Природен парк Витоша за изпълнение на дейности до края на годината и рехабилитация на туристическа инфраструктура в планината.
„Инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктурата на Витоша с 3 годишна програма, която ще реализираме с ръководството на Природен Парк Витоша,“ заяви кметът Фандъкова, след което обяви, че „тази година Столична община предоставя 130 000 лв, с които:

✅ възстановяваме заслон „Комините“;
✅ изграждаме заслон „Боянски водопад“;
✅ възстановяваме туристическите алеи Златни мостове – хижа Кумата,
Златни мостове – хижа Момина скала;
✅ възстановяваме 11 чешми в Дендрариума и туристически център „Златни
мостове“;
✅ обновяваме 4 маршрута в местностите Живата вода, Бай Кръстьо –
Комините и др.;
✅ организираме обучения на ученици по планинско оцеляване и спасяване
хижа „Буерица“, която реновирахме през 2018-2019 г. Първото обучение на
19 юни и се организира от общинската дирекция за аварийна помощ и
Планинската спасителна служба.“

„Заедно с Природен парк „Витоша“ миналата година възстановихме заслона по пътя към Алеко и пътищата към местност Меча поляна. Изградихме и площадка за спорт на хора с увреждания на Игликина поляна по инициатива на Дойчин Боянов от НСА. Днес подписваме споразумението за сътрудничество между Столична община, чрез фондацията „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк „Витоша“. Заедно ще инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктура и ще продължим да организираме спортни събития и празници в планината,“ обяви Фанкъвока и допълни: „За да подобрим достъпа до Витоша от 1 юни намалихме интервалите на
автобусите до планината. 

✅ Автобус №63 до Златните мостове е с допълнителен курс в обедните
часове през делничните дни и с намалени интервали през уикенда.
✅ Автобус №66 до Морените за първа година ще се движи и в работни дни и
с намалени интервали през уикенда.
✅ Продължаваме с обновяването на автобусите за Витоша – към 10-те
автобуса, които купихме ще добавим още 5 нови, които в момента са в
процедура,“ каза още Фандъкова.

„София притежава истинско богатство с планината в непосредствена близост. Целта е с различни инициативи и проекти да направим Витоша още по-привлекателна, удобна и достъпна. Благодаря на хората, които най-добре познават планината и които в последните месеци се включиха в работната група по изготвянето на Програмата. Нашата цел е тя всяка година да бъде доразвивана и обогатявана,“ каза Елен Герджиков, който е и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

На събитието в Инфоцентър „София – евростолица на спорта“ присъстваха още д-р инж. Анна Петракиева – директор на Природен парк „Витоша“, Емил Нешев – директор на Планинска спасителна служба, Мирослав Дачев – представител на Български туристически съюз, Петко Тотев – председател на Българска федерация катерене и алпинизъм, Дойчин Боянов – представител на НСА, инициатива „Един ден на Витоша“, Аспарух Мачирски – дългогодишен организатор на ски-училища и детски лагери сред природата, Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, Асен Величков - основател на бранда "Balcanic:" начин на
живот за пътешественици и др. 

„Това Споразумение се явява като продължение на дългогодишната дейност в тясно сътрудничество със Столична община. Благодарни сме, че заедно успяхме да изградим и завършим проекта за хора със специфични потребности. Много силен ефект има и съвместната инициатива „Споделени игри“, последното издание бе миналата събота на Витоша. Днес официализираме това партньорство и се надявам с дългосрочната ни съвместна дейност да можем да направим планината още по-достъпна и привлекателна за хората,“ каза Анна Петракиева.
Анатоли Илиев запозна присъстващите със многобройните събития, които подпомагат хората в стремежа им да бъдат все по-често на въздух, сред природата в планината. „От общо над 100 активности в Календара за тази година, 19 са в и около Витоша, за да може софиянци и гостите на града да имат нови и нови възможности за спорт и активен начин на живот,“
заяви още той.

Подписи под Споразумението поставиха инж. д-р Анна Петракиева – директор на Природен парк Витоша и Дамян Диков – изпълнителен директор на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Преди това кметът Фандъкова връчи възпоменателни сребърни значки на всички участници в работната група, които в последните месеци се включиха в работата по изготвянето на Програмата.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички