Валери Божинов - футболният номад

Нападателят смени 20 отбора в кариерата си.

Валери Божинов - футболният номад | StandartNews.com
  • Нападателят смени 20 отбора в кариерата си.

Наскоро Валери Божинов подписа нов договор в своята футболна кариера. Този пък с италианския Пескара. На футболните пътувания на бившия национал може да завиди и Магелан. Биографията на нападателя показва, че всъщност той е сменил 20 отбора досега!

На 12-годишна възраст се мести в Малта заедно с майка си Пепа, бивша национална баскетболистка, и втория му баща Сашо Ангелов, който е играл за националния отбор по футбол през 90-те.

Най-младият играч в калчото

Едва 16-годишен, Валери Божинов подписва своя първи професионален договор.През 2002 година става играч на италианския елитен Лече. Става най-младият играч, появил се на терена в калчото.

Божинов загатва за таланта си под ръководството на треньора Зденек Земан, вкарвайки 16 гола. На 18 години той преминава във Фиорентина за сумата от 13 млн. евро. Интересното е, че човекът, който отправил офертата за Валери, е същият който го открива – Панталео Корвино. Така Валери Божинов бил забелязан и считан за един от най-талантливите нападатели в света.

Наемът в Ювентус

През юли 2006 преминава под наем в италианския гранд Ювентус, като част от сделката за преминаването на Адриан Муту във Фиорентина. В разгара на сезон 2006/2007, талантливият български футболист не успява да се наложи в изхвърления в Серия Б торински гранд и след края на сезона е върнат на Фиорентина, от където е продаден на Манчестър Сити за 4.1 милиона паунда.

Сити,две тежки контузии и Парма

През август 2007 по време на мач с Манчестър Юнайтед получава тежка контузия, която го изважда от игра до края на февруари 2008 и той пропуска остатъка от сезона. При завръщането си в първия мач от следващия сезон срещу Астън Вила, той получава втора тежка контузия и пропуска повече от половината сезон. Валери се завръща в игра като резерва в последните минути на двубоя с Уест Хем на 1 март 2009. През юли 2009 преминава под наем за 1 година в италианския отбор Парма.

През лятото на 2010 г. е трансфериран официално в редиците на Парма, за сумата от 6 млн. евро. Играе до края на сезон 2010/11, през който отбелязва 3 гола в 31 шампионатни мача.

Португалското предизвикателство

През лятото на 2011 г. преминава в редиците на Спортинг Лисабон за сумата от 2.6 млн. евро. През пролетта на 2012 година играе „под наем“ в Лече, докато основният му отбор е Спортинг Лисабон. От Торино – Италия изявяват желание да привлекат Божинов, но до трансфер така и не се стига. В изявление пред „La Stampa“ президентът на „Торино“ Урбано Кайро заяви, че не се интересуват от Божинов. След това играе в италианския отбор „Верона“ като нападател.

Периодът в Левски

През пролетта на 2013 година подписва с Левски. Първия му гол с екипа на "сините" е срещу Ботев (Пловдив) в турнира за купата на България на четвъртфинал като сините печелят с 3 – 1. През месец май вкарва на Литекс и на Лудогорец. С тези изяви печели наградата за най-добрия играч на месец май. През есента на 2014 изиграва последния си мач за Левски като вкарва за победа с 1 – 0 от дузпа.

След това подписва с Тернана в Серия Б. Там вкарва 3 гола и в края на сезона подписва със сръбския Партизан (Белград).

Там прави силен старт на сезона като записва 3 гола и 3 асистенции за 2 мача в сръбското първенство. Играе в ключови двубои в квалификациите за влизане в групите на ШЛ срещу Стяуа и Бате (Борисов), но отбора отпада от беларуския шампион.

Един от най-големите провали във футбола

Поради постоянните скандали около него и невъзможността да се наложи в елитни клубове като Спортинг, през март 2013 г. Божинов е определен от ВВС като един от големите провали във футбола.През пролетта на 2017 г. напуска Партизан и подписва с китайския втородивизионен отбор Мейджоу Хака.През лятото на 2017 г. напуска китайския отбор.

След това преминава в швейцарския ФК Лозана-Спорт, но само след 7 изиграни мача и 1 вкаран гол напуска.През зимната пауза на 2018 г. Божинов преминава в хърватския НК Риека.

През лятната пауза на 2018 г. Божинов преминава като свободен агент в българския клуб Ботев (Враца), където старши-треньор е вторият му баща Сашо Ангелов, договорът му е до края на годината.

През зимната пауза на 2019 г. Божинов се завръща в Левски като свободен агент.През лятото на 2019 г. Божинов отново се завръща в Ботев (Враца) като свободен агент. През зимната пауза на 2019 г. напуска Ботев (Враца), след само 7 изиграни мача.През зимната пауза на 2020 г. Божинов поддържа форма с тима на Септември (София), след което на 13.02.2020 г. подписва с италианският Пескара.

Това е хронологията на невероятната география на кариерата на Валери Божинов. Истински футболен номад.

Официалните му трансфери са за 26 млн.евро

Само от официално обявените суми, трансферите на Валери Божинов до момента са за 26 млн.евро. Тук не броим преминаването му в даден клуб под наем, а те са много.

Според авторитетния сайт Transfermark, преминаването му в Пескара струва 300 000 евро. Престоите му под наем във Виченца, Верона, Парма, Ювентус, вдигат сумата за трансфери на Божинов над 30 милиона евро! За такава сума бе трансфериран Димитър Бербатов от Тотнъм в Манчестър Юнайтед и това бе една доста скъпа сделка за времето си.

Само Пескара е осмият италиански отбор на Валери Божинов. 33-годишният нападател подписа договор до края на сезона (с опция за продължаване с още 12 месеца) с  десетия в Серия Б, второто ниво на професионалния футбол на Ботуша.

И тук не се размина без скандал. В последните седмици бившият национал на България предизвика малка буря на Апенините, тъй като първо се беше разбрал с "Катания" в Серия С. След това обаче "Пескара" му предложи повече пари, а и опцията да остане за още един сезон. В новия си отбор Божинов е съотборник с Ивайло Чочев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай