Украинка и турчин са №1 на Старозагорския маратон

Рекорден брой участници в състезанието

Украинка и турчин са №1 на Старозагорския маратон | StandartNews.com

Атлети от Турция и Украйна са големите победители в 5-ото издание на Старозагорския маратон. Омер Асланоглу триумфира при мъжете с резултат 2.23:52 часа. Той остави зад себе си наределия се трети преди година мароканец Йосеф Сбай (2.26:36 ч.) и представителя на Украйна Богдан Семьонович (2.27:23 ч.). Неговата съпруга - Наталия Семьонович пък спечели надпреварата при жените с 2.47:54 часа. Втора се нареди сънародничката ѝ Кристина Бохомякова (2.55:42 ч.), а трета в Христина Козарева с 3.05:37 ч. При мъжете най-предно класираният българин е Шабан Мустафа - шести с 2.32:09 часа.

България обаче взе победи във всички останали дистанции от надпреварата. В полумаратона триумфираха Мирослав Спасов (1.12:12 ч.) и Милица Мирчева (1.21:12 ч.), а на 10 км най-бързи бяха Християн Стоянов (33:41 мин.) и Лиляна Георгиева (38:02 мин.)

В състезанието се включиха рекордните за Старозагорския маратон над 600 участници от 13 държави, като за отбелязване е, че това лято за първи път нямаше масов старт заради здравната обстановка у нас. Стартът бе даден от Красимира Чахова – зам.-кмет на Стара Загора и Анатоли Илиев – организатор на мартонски бягания и председател на Асоциация „Спорт в свободното време“. И през тази година надпреварата даде начало на Българската верига от атлетически маратони, която вече е със стимулиращ рекордни резултати и участия регламент. Учредена през 2016 г. под името „Бягането като начин на живот“, за няколко сезона инициативата бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища.

Тази година веригата стартира отново от Стара Загора, но заради здравната криза маратонът бе пренасрочен за 30 август. Дългата пауза в спорта промени реда на маратоните и по изключение финалът сега ще бъде във Варна на 7 ноември. Ето и датите на трите маратона от веригата:

30 август  Маратон Стара Загора

11 октомври  Wizz Air София маратон

7 ноември  Маратон Варна

 

Новото тази година е, че за първи път чрез общия джакпот ще стимулират още по-силни резултати и по-класно участие – както на елитни чуждестранни бегачи, така и на най-добрите български атлети. През 2020 година 20-хилядният бонус се обвързва с елитни постижения и премии за рекорди. По този начин организаторите искат да вдигнат нивото и да направят още по-многобройни участниците в трите отделни състезания. Отново активно в кампанията се включват общините, организатори на проявите са Столична Община, Община Стара Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА, Асоциация „Спорт в свободното време“, както и местни спортни клубове. Всички състезания се провеждат при строго спазване на здравните мерки и изисквания.

Сроковете и начини за регистрация за следващите две прояви, както и условията за участие ще намерите в сайта на съответния маратон. В тях има специални линкове, които дават възможност за записване на доброволци. Организаторите отново осигуряват атрактивен награден фонд за Българската верига от маратони. Наред с това всеки участник получава рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъда отличени със специални медали за участие като спомен от събитието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай