УЕФА започва да се разплаща

70 млн. евро ще бъдат разпределени между 676 клуба, България ще вземе и от 17-ете милиона за национални отбори

УЕФА започва да се разплаща | StandartNews.com

Изпълнителният комитет на УЕФА реши днес, че ще започне да изплаща "незабавно" дължимото на клубовете заради пандемията и очакваните финансови сътресения в голяма част от клубовете в Европа. От централата ще финансират по-рано от предвиденото всички клубове, които са имали представители в националните отбори, играли квалификации за Евро 2020. Така и част от родните клубове ще получат по-ранна финансова помощ.
Обща сума от 50 милиона евро ще бъде разпределена между клубове, чиито футболисти са играли квалификации, но не са стигнали до финалната фаза на турнира или плейофите. В това число са и тимовете, класирали се за Евро 2020. Това са 39 национални отбора. България се класира за плейофите и е в друг списък, според който клубовете, чиито футболисти са играли за национален тим, стигнал плейофите, ще си разпределят общо 17 милиона евро.
На плейофната фаза са 16 национални гарнитури, сред които и нашият представителен тим. Още 2,7 млн. евро ще бъдат раздадени на клубовете с представители в плейофната фаза, но това ще стане след изиграването на плейофите в зависимост от участието. УЕФА е предвидила минимум 200 милиона евро за всички клубове.
Около 130 милиона ще бъдат разпредели между клубове с представители на еврофиналите, преместени за идното лято. От централата потвърдиха, че сега започват плащанията към 676 клуба от 55 европейски федерации. Пълният списък на клубовете и получените суми ще бъде представен от УЕФА след финалите на Евро 2020.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай