Циципас спря Надал и е на полуфинал

Гъркът успя да спечели след като губеше с 0:2 сета

Циципас спря Надал и е на полуфинал | StandartNews.com

След голям мач петият поставен Стефанос Циципас за втори път се класира на на полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Гръцкият състезател направи обрат срещу втория в схемата Рафаел Надал от 0-2 и го победи след 3:6, 2:6, 7:6(4), 6:4, 6:4 след 4 часа игра на „Род Лейвър Арина“ в Мелбърн.

Първият сет започна равностойно. Рафа успя да пробие за 5:3 след форхенд в мрежата на съперника и след това затвори частта без проблеми.

Играта на Циципас загуби ритъма си, бъркаше често и в следващия сет Надал направи нови два брейка, за да дръпне с 2-0.

В третата част Стефанос намали грешките и всеки печелеше безпроблемно своето подаване и логично се стигна до тайбрек. В него размяната на полетата дойде при 3:3 точки. След това гръцкият тенисист поведе с 6:3 и реализира втория сетбол след топка на левичаря в аут.

Циципас стигна до първата си точка за пробив в мача в откриващия гейм на следващата част, но Надал я ликвидира.В петия гейм испанецът взе подаването си от 15:40, за да поведе с 3:2. Накрая гръкът успя да пробие за 5:4 след като именитият му опонент изкара топката от форхенд извън очертанията на корта. После сервира убедително и изравни частите на 2-2.

 

Рафаел Надал допусна трети обрат в кариерата си.

В решителния сет Стефанос Циципас изглеждаше по-свеж. Той проби на нула Надал за 6:5. След това сервираше за място на полуфиналите и стигна до два мачбола, които пропиля. След това Рафа имаше възможност за рибрейк, но със сервис съперникът се измъкна. При третия мачбол обаче Циципас приключи с бекхенд по правата.

Едва за трети път Надал губи мач от 0-2. Това му се беше случвало само през 2005 година в Маями срещу Роджър Федерер и през 2015 на US Open срещу Фабио Фонини.

Циципас постигна 17 аса и направи 49 печеливши удари срещу 38 непредизвикани грешки. Испанецът завърши с 58 уинъра при 42 грешки.

Следващият опонент на 22-годишния гръцки тенисист ще бъде руснакът Даниил Медведев. Двубоят е в петък, а утре е другият полуфинал между Новак Джокович и Аслан Карацев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай