Тинейджърка спечели US Open

Канадката Андрееску стана най-младата победителка в турнира от 2004 година

Тинейджърка спечели US Open | StandartNews.com

Бианка Андрееску спечели първата си титла от Големия шлем в тениса. 19-годишата канадка триумфира при дебюта си на Откритото първенство на САЩ след успех на финала с 6:3, 7:5 над бившата №1 Серина Уилямс (САЩ). Това е едва третата титла в кариерата на младата състезателка. От своя страна американката пропусна възможността да се изравни с рекордьорката по титли от голямата четворка - Маргарет Корт, която има 24.

Андрееску е едва втората канадка след Южени Бушар през 2014, която достигна изобщо до финал в Големия шлем. Уилямс пък вече има 10 загубени финала в тези битки от 33 участия. Тя вече е с четири подобни поражения, след като стана майка. Андрееску става и най-младата шампионка в Големия шлем от 2004 година. Тя няма загуба от топ 10 състезателка до момента в кариерата си - осем от осем победи. В първия сет състезателката от Канада проби още в откриващия гейм и след това уверено пазеше този си аванс. Накрая тя проби за втори път за 6:3 като Уилямс и помогна и с двойна грешка в решителния момент. След почивката Андрееску пак поведе с 2:0 и бе блестяща до 5:1. В този момент Серина успя да спаси общо пет мачбола и да изравни до 5:5. Андрееску обаче имаше последната дума за 7:5. С успеха си Андрееску изпреварва Уилямс в ранглистата и ще бъде №5 от понеделник.

“Много е трудно да намеря думи да изразя какво чувствам. Тази година се сбъдна една моя мечта - да бъда на една арена с истинска легенда в нашия спорт като Серина. Не ми беше никак лесно, опитвах се да се подготвя като за всеки друг мач, да мисля за това, което аз правя, а не върху това, което тя прави", коментира новата шампионка на US Open. - Във втория сет публиката определено беше проблем за мен, защото искаше Серина да се върне в мача и да спечели. Тя започна да сервира все по-добре, но съм доволна от начина, по който заиграх в края. В последните 12 месеца страдах от контузии. Вярвам в себе си и продължавам напред. Благодаря на родителите си за всичко, което са сторили за мен. Едва на 19 съм, пътешествието ми няма как да е било дълго. Благодаря ви и продължаваме заедно напред”, каза канадската тенисистка от румънски произход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай