Световната купа в ските стартира в Зьолден днес

Куп промени бележат началото на сезона при най-добрите алпийци

Световната купа в ските стартира в Зьолден днес | StandartNews.com

Чакането свърши. Стартът на Световната купа по ски е този уикенд по традиция в Зьолден (Ав) с гигантски слаломи. Днес от 11.00 и 14,00 ч (б.в.) ще карат дамите, а в неделя по същото време мъжете. За разлика от последните 2 години, когато стартове при жените имаше, а тези при мъжете бяха отменяни заради лошо време сега синоптиците прогнозират слънце и за 26-и и 27 октомври.

Новият сезон в алпийските ски започва с доста промени, които целят повишаване на гледаемостта на състезанията. Алпийската комбинация вече ще е само със супергигантски слалом и слалом с изключение на Венген, където ще има спускане и слалом. Във втората част на комбинацията пръв в слалома ще стартира водачът след скоростната дисциплина, а не както досега 30-ия. Целта освен повишаване на интереса на зрителите е и да се даде лек бонус на състезателите в скоростните дисциплини, които при стартови номера в слалома след 25-и вече ще карат по доста изровено трасе и шансовете им спрямо слаломистите за крайната победа намаляват драстично. Промяна има и в паралелните дисциплини (слалом и гигантски слалом). Там вече ще има квалификация в която ще карат всички участници, а не само по слабите в класирането за СК. В основното състезание ще се кара по нокаут система без 

Промяна има и в правото на участие в стартовете за Световната купа. С оглед повишаване на конкуренцията и ограничаване на стартовия списък вече ще имат право да стартират само първите 150 по ранглиста. Ще могат да участват и тези които са в топ 30 на Световната купа на която и да е дисциплини, но не са в топ 150 за съответната дисциплина. Тази промяна важи само за мъжете. По този начин ще се стимулира и участието на състезателите в Европейската купа.

Сезонът ще е и за новите герои, защото Кралят Марсел Хиршер и Кралицата Линдзи Вон вече приключиха с активната състезателна дейност. Заедно с тях си тръгна и легендата на норвежците Аскел Лунд Свиндал и немския ас Феликс Нойройтер. При дамите ските свали олимпийската шампионка в слалома от ПьонгЧанг 2018 Фрида Хансдотер (Шв).

Българската звезда в алпийските ски Алберт Попов вече е готов за старта в Зьолден. Аби и неговия треньор Иво Борисов направиха доста успешен подготвителен лагер през септември в Ушуая (Арж). Заради новите промени в правилата Алберт ще стартира в Зьолден с номер извън първите 60. Асът ни тренира в Зьолден от 10-ина дни и така имаше време да се адаптира към условията на глетчера Ретенбах. Евроспорт ще излъчва директно всички стартове при мъжете и жените, и тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай