Спортните клубове с двоен бюджет през 2021 г

Министър Кралев инспектира ремонтите на базите в Русе, Бяла и Габрово

Спортните клубове с двоен бюджет през 2021 г | StandartNews.com

Спортните клубове да получат двойно увеличение на бюджетите си за 2021 г от Министерството на младежта и спорта. Това съобщи в Русе министърът на спорта Красен Кралев. Едно от най-слабите звена в спортната ни система е хроничното недофинансиране на спортните клубове. До момента те получават от държавния бюджет 6,5 млн. лева. За 2021 г. предвиждаме средствата да са 13 млн. лева, като се запазва системата за оценяване на клубовете. 
Той обясни, че сумите, които спортните клубове са получили през тази година, ще се увеличат два пъти през 2021 година. Например, клуб, който е имал дофинансиране 10 000 лева, догодина ще получи 20 000 лева.
"Мисля, че това е много сериозна помощ за българския спорт. Спортистите се коват именно в клубовете. Тенденцията е през идните години да се увеличават средствата за клубовете", заяви Кралев.
Той коментира, че това е една от предприетите мерки за подобряване състоянието на българския спорт.. Министърът каза още, че бюджетите на спортните федерации се запазват същите.
"Въпреки че ще имат сериозни спестявания от липсата на международен спортен календар, а и на български, тази сума, която формира почти 25 процента от бюджетите им, ще бъде изцяло насочена към подготовката на атлетите", каза още спортния министър.
Друга предприета мярка е да се освободят спортните клубове от наеми за имотите, собственост на Министерството на спорта, в периода на извънредното положение. Кралев обясни, че министерството има много ясна програма за рестартиране на българския спорт веднага след отпускане на противоепидемичните мерки.  В Русе министър Кралев, народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова и заместник областните управители Валентин Колев и Свилен Иванов посетиха зали по вдигане на тежести и бокс.

ММС финансира със 110 805, 20 лв. ремонта за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на залата за вдигане на тежести към спортен комплекс “Ялта”. Ще бъде положена нова подова настилка, ще се направи подмяна на отоплителната система, на дограмата и осветителните тела. Ще бъде извършен ремонт на електрическата инсталация и вентилационната система. По тозин начин ще бъдат осигурени съвременни условия за провеждане на учебно-тренировъчен и състезателен процес на спортистите от ТСК “Русе”.

 Министър Кралев посети и физкултурния салон, който се намира на гърба на спортното училище “Майор Атанас Узунов” и предстои да се превърне в модерна боксова зала. Тя ще се използва от състезателите на БК “Русе”. ММС осигури 257 542, 16 лв. за цялостния ремонт на съоръжението. В залата ще се подготвят състезателките на най-титулувания български клуб, водени от терньора Павел Сяров. Салонът е с площ от 600 кв. м. Предвижда се саниране на сградата, реновиране на покрива, смяна на дограма, поставяне на нова подова настилка, подмяна на осветителните тела, ремонт на санитарните възли и електрическата инсталация. Желанието на президента на клуба Илия Сяров е залата да разполага с три ринга - един състезателен и два тренировъчни, за да се превърне съоръжението в едно от най-модерните за практикуване на бокс в страната.

         “ММС винаги е откликвало на нуждите на русенския спорт. Имаме много направени обекти през последните 4-5 години и това са поредните, които смятам, че ще бъдат в изключително голяма помощ на русенските спортисти”, заяви министър Кралев пред местните журналисти.

         В Бяла Кралев, Пламен Нунев и кметът на града Димитър Славов инспектираха строежа на многофункционалната спортна зала. Инвестицията е в размер на 2 985 600 лв., а финансирането се осигурява със средства от републиканския бюджет (1 800 000 лв.) и със собствени средства от общинския бюджет. Предвидено е размерът на залата да позволи провеждането на състезания и тренировки по волейбол, баскетбол, хандбал, футзал, тенис, бадминтон, борба, бокс, джудо, вдигане на тежести и др. Трибуната за зрители ще бъде с капацитет от близо 500 места. Съоръжението ще може да се използва за различни обществени и културни прояви - концерти, изложби, събрания и др.

По-рано през деня министър Кралев инспектира ремонтните дейности на футболно игрище в Габрово (на снимката).  Кралев, кметът на града Таня Христова и директорът на “Общински спортни имоти” Росица Бакърджиева посетиха спортния комплекс “Христо Ботев”. Там се извършва подмяна на изкуствената тревна настилка на едно от помощните игрища. Проектът е на стойност 238 763, 23 лв. и е изцяло финансиран от ММС с цел модернизиране на спортната база и привеждането й в съответствие с националните и международни стандарти.

         Теренът, който е със стандартни размери, ще бъде затревен с най-висок клас настилка, одобрена от FIFA, която ще пристигне от Италия. Ще бъдат монтирани и нови футболни врати.

         Игрището на спортен комплекс “Христо Ботев” се използва целогодишно за тренировки от тима на “Янтра” Габрово, който през тази година се завърна сред професионалистите. От следващия сезон местният отбор ще играе във Втора лига на България. На него заниманията си провеждат и играчите от детско-юношеската школа. Игрището се използва и за официални срещи при подрастващите, турнири и различни спортни прояви на местно и национално ниво.

         Очаква се ремонтните дейности да приключат в началото на месец юни.

В Русенско Кралев посети няколко спортни обекта, за ремонта на които са отпуснати пари от държавата. Той е инспектирал изграждането на многофункционалната спортна зала в град Бяла. Стойността й е 3 млн. лева. От тях 1,8 млн. лева са отпуснати от държавата, а 1,2 млн. - от общината. 

В Русе се ремонтира залата по вдигане на тежести в спортен комплекс "Ялта". За нея са отпуснати 110 000 лева. Друг обект е физкултурен салон в училище. Той се реконструира с 260 000 лева и ще бъде в полза на русенския бокс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай