Спортни легенди поздравиха олимпийските надежди в Албена

412 участници мерят сили в 13-ия фестивал в морския курорт

Спортни легенди поздравиха олимпийските надежди в Албена | StandartNews.com

Олимпийската шампионка Екатерина Дафовска приятно изненада с присъствието си участниците в тазгодишния олимпийски младежки летен фестивал в Албена. Златната медалистка от Нагано 1998 и председател на федерацията по биатлон бе сред официалните гости, открили събитието тази сутрин.
Участниците бяха поздравени още от Любомир Ганев – вицепрезидент на БОК и президент на БФ волейбол, Белчо Горанов – ген. секретар на БОК, Анатоли Илиев – дългогодишен организатор на Фестивала, Денис Тахиров – представител на домакините от КК Албена и Бончо Бонев от Варна – представител на спортните клубове.
Любо Ганев приветства участниците от името на президента на БОК Стефка Костадинова и им пожела успехи и хубави мигове по спортните арени.
„Вълнувам се и се радвам, че сме отново заедно въпреки всичко, което преживяхме в последните месеци. Желая ви да сте живи и здрави и да имате приятни изживявания със своите връстници тук на Фестивала,“ каза в обръщението си Горанов.
Твърде емоционално бе посланието към младите от Катя Дафовска. 

„Мотивирайте се да преследвате мечтите си. Спортът учи на много хубави неща, а чрез него можете да опознаете и обиколите света,“ каза още Дафовска, преди да даде много автографи и да се снима със свои почитатели.

„Въпреки промените, отново сме тук заедно, за да покажем, че спортът е най-доброто средство да се върнем бързо към нормалния живот. Това е един многообразен фестивал и сме амбицирани всяко лято да го надграждаме с рекорден брой участници и спортове,“ заяви Анатоли Илиев.

Последва химнът на България и издигане на националния флаг от плувкинята от Варна Мартина Димитрова, асистирана от плувеца от Русе Мартин Стефанов и шуменския баскетболист Стефан Костадинов.

В 13-ото издание на Фестивала „Олимпийски надежди“ в Албена участват 412 млади таланти, родени между 2002 и 2006 г.
Състезанията се провеждат в първокласните и отлично подготвени спортни арени на комплекса, който през миналата година стана първият в историята, удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europa) с титлата „Европейски курорт на спорта“.
Това лято състезанията се организират в 7 вида спорт, като за първи път има надпревари по бадминтон. Останалите спортове са  лека атлетика, минифутбол, баскетбол 3х3, тенис на маса, плажен волейбол и плуване. Тази година като много силни се очертават турнирите по тенис на маса и бадминтон. Със сигурност отново футболът ще предизвика силни емоции и ще
бъде сред най-атрактивните надпревари.
В леката атлетика най-многобройно присъствие заявяват отново представители на клубове от София, Шумен, Русе и Варна, а общо
участниците са над 100. Кросовите бягания на 1 и на 3 км са из алеите на курорта. В плуването най-много участници са записани от школата на Черно море и СК Бриз от Бургас, както и от Русе и Шумен. В баскетбола са заявени по отбори от Търговище, Варна и от Шумен, софиянци са представени с един тим. За втора поредна година в плажния волейбол се включват отбори от Сопот, този град ще има участие и в кросовите бягания.
По традиция фестивалът на БОК е под мотото "Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай