Понеделник,

Спиране на първенството ще е пагубно за Левски

От: Пламен Вълков -
A
A
A

Изпълнителният директор на ПФК Левски Павел Колев коментира за bTV ситуацията в клуба. Шефът на "сините" обясни защо е против прекратяването на първенството, как играчите на този етап на получават заплати, а също така обяви с какви финанси разполагат 26-кратните шампиони на България. Той не е говорил с Васил Божков и Георги Попов от срещата с феновете през януари. Днес БФС трябва да вземе решение дали първенството да спре или да завърши след пандемията от коронавирус. Някои клубове от втората осмица на елита вече обявиха, че искат първенството да бъде прекратено.

"Ситуацията е трудна за всички, не само за футбола, целият бизнес се опитва да се ориентира в ситуацията. При нас положението е лошо, каквото го оставихме преди Извънредно положение. Разчитаме само на артикули, дарения, тъй като няма продажба на билети и абонаментни карти в тази ситуация. В момента Левски има две сметки, като в тях има общо 450 000 лева. Повече от половината обаче са в сметката за дарения, а тези средства отиват само за месечните вноски към НАП. Орязахме някои разходи последния месец, но ни трябват около милион и 200 хиляди на месец. През последната година получавахме повече пари, дори два милиона на месец. Може би 1,6 милиона лева сме инвестирали в базата, направихме два терена, направихме ремонт и на първия терен, ремонт на общежитието и на съблекалните", заяви Колев.

"Преди нова година се чух за последно със собственика на клуба Георги Попов. Васил Божков го видях за последно на срещата с феновете в средата на януари. От тогава не съм го виждал и не съм говорил с него. Той тогава говореше с фенове, аз бях домакин, тъй като трябваше да се организира срещата на стадион "Георги Аспарухов" . Не съм се чувал с Васил Божков, нито с него, нито с негови представител. Информирам се от медиите какво се случва. Дори от медиите разбрах, че не е в България.

На теория е възможно феновете да станат собственици на акциите, но това зависи само и единствено от волята на мажоритарния собственик - Попов, който дължи над 86%. При евентуален фалит или банкрут, трябва да се види какви активи има клуба. В момента обаче не мислим за такова нещо, борим се с всички сили с администрацията на клуба и феновете, да спасим клуба. Пред мен и в публичното пространство не излизало информация, че собственикът иска да се откаже от Левски", напомня Колев, който разкри и актуалните задълженията на клуба.

"Задълженията на клуба в момента са около 15-16 милиона лева, той е двойно намален от пристигането ми на "Герена" преди година. Една година не е дълъг период, но тогава бяха 32 милиона лева, със сигурност. Тази сума също не е за подценяване, тъй като е доста сериозна.

Има 16 или 17 съдебни дела срещу клуба, а една трета са от един агент на играчи, който е работил с клуба през 2017 година. Той иска около 300-400 хиляди лева.

Има и такива, които се отказаха. Иван и Андрей се отказаха от делото срещу клуба доброволно, сега подготвяме документите".

Не плащаме на играчите в тази ситуация.

Преди да ги разпуснем всичко беше нормално, имаше нормално напрежение в клуба, тъй като в Левски винаги има напрежение. Говорих с футболистите, които по-дълго време са били в клуба, те ми казаха, че и друг път не са взимали заплати около два месеца. Играчите искат да бъдем откровени с тях, нещо което ние бяхме, и да знаят какво се случва. Няма футболист, който да ми е казвал, че иска да разтрогне и да напусне.

За Левски е пагубно да прекратим шампионата още сега. В цяла Европа се опитват първенствата да се доиграят, след като се отвори място в календара с отлагането на Евро 2020 с една година. Това не значи, че няма да бъде прекъснат сезона, ако ситуацията с пандемията не се подобри. Но нека изчакаме и да видим как ще се развият нещата преди да взимаме такива категорични мерки.

Как виждам бъдещето си? Тежка битка за оцеляването на клуба. Не съм съгласен с Тодор Батков, че моделът бащица не може да се промени в Левски. През последните 45 дни над 1,5 милиона лева бяха събрани от билети, артикули и дарения, нещо което е прецедент за роден клуб. При положение, че се работи така, клубовете с голяма фенска маса могат да избягат от модела бащица", завърши. Колев.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички