Скандалът с Иман Калиф трещи, нови разкрития от българка

В понеделник Калиф беше посрещната като герой в родния си Алжир

Скандалът с Иман Калиф трещи, нови разкрития от българка | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Бивш опонент на олимпийската боксьорка Иман Калиф нарече алжирката мъж и изказа странни предположения, че тя е била "биологично променена", тъй като е живяла в планината. Твърдението идва след Игрите в Париж, където Калиф и тайванката Лин Ю-Тин спечелиха олимпийско злато в бокса, като същевременно бяха подложени на огромем световен натиск за допустимост поради пола им.

Сега българо-нигерийската боксьорка при жените Джоана Нуамеруе нарече Калиф "мъж" и обясни как по време на спаринг сесия през февруари е станала свидетел на "мъжката сила и мъжките техники" на олимпийския шампион.

"Хелиф има някакви вътрешни проблеми. Но той е мъж. Аз ще стоя зад думите си, докато той/тя не направи тест, за да докаже на света, че е жена. Но всички знаем, че това няма да се случи", казва Нуамеруе пред Reduxx, пишат от британския DailyMail, предава "Марица" .

"Мисля, че изиграхме 3-4 спаринг сесии. Имам запис на всичко. Мога да потвърдя, че за мен това е мъж. Мъжка сила. Мъжки техники, всичко", добави тя.

Българка, която се е боксирала с алжиреца Иман Калиф: „Идва с усмивка и казва „Ей, сега ще те смачкам, защото аз съм мъж. Но за другите съм жена. Сега ще разбереш моята мъжка сила”.

Нуамеруе твърди, че треньорският екип на Алжир ѝ е казал, че Калиф е "биологично променена", тъй като е живяла в планинските вериги на Алжир.

Нуамеруе добави: "Съотборниците на Калиф дойдоха при мен и ми казаха: "Имане не е мъж. 

"Тя е жена и просто живее високо в планината с роднините и родителите си, така че може да има промяна в тестостерона или хромозомите ѝ и други подобни. "

Калиф е родена като жена и не е транссексуална. Миналата година тя получи забрана след като Международната боксова асоциация (IBA) проведе медицински тестове, според които в организма ѝ има високи нива на тестостерон. 

Преди това тя се е състезавала без проблеми и е дисквалифицирана от ръководния орган на спорта едва след като побеждава руската боксьорка Азалия Аминева на турнира през 2023 г.  IBA се контролира от Умар Кремлев, който е руснак и привлече държавния енергиен доставчик "Газпром" за свой основен спонсор и премести голяма част от операциите на ръководния орган в Русия.

Нейният треньор Жорж Касорла потвърди, че тестовете са установили "проблем с хормоните" и "с хромозомите", което предполага, че тя може да има полови хромозоми XY, характерни за мъжете.

"Това бедно младо момиче беше съсипано, съсипано от внезапното откритие, че може би не е момиче", каза той пред френското списание Le Point. 

Дебатът по време на игрите около участието на Калиф не бяха пропуснати и от самата атлетка. След като спечели четвъртфиналния си мач, тя се разплака и отвърна на критиките си, след като на врата ѝ се появи златният медал.

25-годишната състезателка беше изправена пред множество въпроси относно статута си в спора за пола в бокса на Игрите

"В продължение на осем години това беше моята мечта, а сега съм олимпийска шампионка и златна медалистка", заяви Калиф в петък. 

"Това придава на успеха ми и особен вкус заради тези атаки. Ние сме на Олимпийските игри, за да се представим като спортисти, и се надявам, че няма да видим подобни атаки на бъдещите Олимпийски игри."

"Аз съм напълно квалифицирана да участвам в това състезание. Аз съм жена като всяка друга жена. Родена съм като жена, живея като жена и съм квалифицирана."

В понеделник Калиф беше посрещната като герой в Алжир, когато се завърна у дома от Франция със златния си медал. Стотици фенове я посрещнаха на летище "Хуари Бумедиен" в Алжир, за да отпразнуват успеха.

През уикенда обаче Калиф беше подиграна от Доналд Тръмп на митинг в Монтана. "Кой иска мъжете да участват в женските спортове? Бих искал да поздравя младата жена, която се е превърнала от мъж в жена. Той... Тя спечели злато", каза Тръмп. 

"А какво да кажем за жената, красивата жена от Италия? Тя влезе там и нямаше представа какво се случва. Тя е много добра боксьорка - но само срещу други жени".

Той имаше предвид Анджела Карини, която се отказа 46 секунди след двубоя си с Калиф миналата седмица, след като беше ударена по носа. Тя се разплака и каза, че никога досега не е получавала толкова силен удар. 

Тръмп имитира удара и след това каза: "Той направи това. Тя веднага каза: "Уау, никой никога не ме е удрял толкова силно. След това той го направи отново и тя (Карини) веднага се отказа."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай