Саймън Йейтс спечели етап номер 15 от Тура (ВИДЕО)

Интригата се завърна с пълна сила

Саймън Йейтс спечели етап номер 15 от Тура (ВИДЕО) | StandartNews.com

Британецът Саймън Йейтс от тима на "Мичълтън-Скот" спечели 15-ия етап от Обиколката на Франция, който се оказа крайно интересен и завърза още повече интригата за "жълтата фланелка". Йейтс бе най-бърз по 185-километровото трасе от Лиму до Фора Прат д'Алби, по което бяха преодолени три височини от първа и една от втора категория. Британецът успя да се откъсне сравнително рано от основната група, а с всяка следваща височина колоездачите се раздаличаваха един от друг.

На изкачването към последния връх Йейтс успя да се справи и с последнте си конкуренти и в крайна сметка пресече финалната линия за 4 чаас, 47 минути и 4 секунди. Втори и трети на 33 секунди изоставане финишираха французинът Тибо Пино и испанецът Микел Ланда, като Пино бе особено активен в подхода към Фоа Прат д'Алби и успя да застигне Ланда, а на финала и да го мине. С карането си Пино даде сериозна заявка, че ще бъде определящ фактор в етапите и през третата седмица на Тура.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖ ТУК

Други от претендентите за лидерската позиция в генералното класиране - германецът Емануел Бухман и колумбиецът Еган Барнал, пристигнаха четвърти и пети на 51 секунди от победителя, а на 1:22 минути дойдоха британецът Герайнт Томас, холандецът Стивън Кройсвайк и испанецът Алехандро Валверде. Лидерът Жулиен Алафилип имаше много проблеми по последната височина и изостана, като в крайна сметка финишира на 1:49 минути за Йейтс, с което успя да минимализира загубите от Томас до 27 секунди.

Разликата между Алафилип и Томас обаче отново се върна под две минути. В момента французинът води с 1:35 минути пред миналогодишния победител. Трети на 1:47 минути е Кройсвайк, а Пино е четвърти на 1:50 минути. Петият Еган Барнал се движи на 2:02 минути от Алафилип, а германецът Емануел Бухман е шести на още 12 секунди изоставане. Днес предстои вторият и последен почивен ден за колоездачите в тазгодишното издание на "Тур дьо Франс", а след това колоната се насочва към Алпите за решителните етапи. Във вторник ще бъдат изминати 177 километра с начало и край в Ним, а от сряда започват и изкачванията в най-високата планина в Централна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай