Само след три мача - Арне Слот вече е любимец на “Анфийлд”

В дербито срещу Юнайтед се видя с пълна сила промяна в отбора

Само след три мача - Арне Слот вече е любимец на “Анфийлд” | StandartNews.com

Както знаем, след близо 9 години на "Анфийлд" придобилият статут на легенда Юрген Клоп се оттегли. 

За милионите фенове на Ливърпул по света въпросът с неговия наследник бе деликатен. Както и да се казваше той. Имаше страх, имаше безспокойство, имаше неизвестност. Даже букмейкърите започнаха да слагат Ливърпул извън първните два отбора фаворити за шампионската титла.

От всичките неизвестни посоки след ерата Клоп, като че ли за момента се случва най-доброто за славния клуб. Все повече прокрадващото се мнение, че в лицето на нидерландеца Арне Слот тимът е намерил перфектен наследник на Клоп. Нещо повече!

Арне Слот вдига Ливърпул на следващото ниво

Еманацията на тези настроения сред привържениците бе лекцията по футбол, която миналата неделя бе изнесена на кръвния враг Манчестър Юнайтед. На неговия стадион Олд Трафорд, с нов унизителен разгром.

Но първото сравнение идва точно тук! По принцип в последните години всеси мач между Ливърпул и Юнайтед трябва да завършна с такъв /3:0/ резултат, че дори и по-големи, предвид разликата в класите.

Но миналия сезон именно много по-слабият Манчестър Юнайтед отне две точки в битката за титлата на Ливърпул, а и го отстрани на четвъртфинала за Купата на Англия. статистиките показваха, че десетки утправени удари към врата на Юнайтед не стигнаха дори за една победа в три мача. 

Сега видяхме друго. Същият отбор  игра на световно ниво! Със спокойствие, класа, смяна на схемата на игра и поставяне на играчите на правилните им позиции. Това го направи Арне Слот. Първо с една отлична лятно подготовка. И след това - с отличен старт с три победи от трима м шампионатга без допуснат гол!

Това е категоричната заявка за новия Ливърпул. Разбира се, рано е да се правят твърде много изводи, когато са изминали само два кръга, но вече се забелязват някои неща, които Слот иска да промени - и които ни карат да очакваме малко или много различен Ливърпул, макар и със същите играчи като миналия сезон.

Програмата в първите два кръга беше благосклонна и сблъсъците с Ипсуич и Брентфорд изискваха задължителни победи. 

Постигането им не е някакво огромно постижение, но по-важен е начинът, по който бяха постигнати. Защото те подготвиха основата за категоричната победа в първия тежък мач за сезона - на Олд Трафорд.

Промените на Слот

Откъм състав засега има само две открояващи се промени при Слот: Диого Жота е титуляр в центъра на атаката вместо Дарвин Нунес, а Райън Гравенберх е третият полузащитник вместо Къртис Джоунс, Уатару Ендо или пък Харви Елиът.

Тези две решения говорят за промяната в игровия стил. Новият мениджър иска повече сигурност и по-малко хаос.С други думи, изглежда тимът вече няма да е чак толкова директен, колкото при Клоп, и ще опита да замени хаоса с по-здрав контрол върху събитията на терена.

Впрочем, самият Слот говореше точно за такава промяна още преди началото на сезона, просто сега вече я виждаме и на практика.

В ерата на Юрген Клоп митичният стадион Анфийлд почти никога не беше тих, защото на терена постоянно имаше динамика.

 "Хеви метъл" стилът на треньора означаваше, че отборът или пресира яростно в половината на противника, или се опитва да разбие линиите му с директни пасове, или спешно трябва да предотврати някоя контраатака.

Мърсисайдци предприемаха постоянни рискове с топката и принуждаваха и опонентите си да го правят, защото ги притискаха веднага щом загубеха кълбото.

Клоп обичаше този хаос, феновете подхранваха отбора с подкрепата си, докато отборът на свой ред подхранваше тях с непрестанната атракция.

Това обаче наред със спечелените трофеи, костваше и загуби на такива. Това най-ярко пролича през миналата пролет.

И съперниците отдавна разкодираха стила на Юрген Клоп и му нимариха противедействие в рисковите зони. 

Може би по-значимата промяна се забелязва сега, когато топката не е притежание на "червените".

Ливърпул отново пресира, но това не е жестоката контрапреса на Клоп, която целеше да не остави съперника да диша.

Не че гегенпресингът е изоставен, не че Ливърпул вече не е "хеви метъл" - просто Слот е намалил малко децибелите.

Въпросът е дали това е положителна промяна и дали тя ще направи Ливърпул по-успешен отбор. Зо момента промяната се отразява чудесно на отбора, а и играчите заявиха, че застават зад новия треньор и вече въприемат нтовите схеми на игра.

При Ливърпул на Клоп рисковете гарантираха вълнения и се разчиташе на създаването на повече чисти шансове от тези на съперника.

Мотото беше нещо такова: "Ако създадем шест чисти положения във всеки мач и допуснем противника да създаде две пред нашата врата, можем да разчитаме да спечелим повечето мачове".

До момента Слот успява да елиминира елемента с допускането на положения, но едновременно с това продължава на свой ред да създава достатъчно ситуации.

На пръв поглед, само за няколко месеца Арне Слот успява по невероятно ефективен начин да поправя грешките на обичания си предшественик от последния сезон.

В момента отново може да се каже, че Ливърпул е сред основните фаворити за титлата и през този сезон. Дали тенденцията към прамяна ще продължи, остава да видим.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай