Руската атлетика плати глоба от $6,3 млн.

Световната атлетика вече може да започне преговори за намаляване на санкциите

Руската атлетика плати глоба от $6,3 млн. | StandartNews.com

Руската федерация по лека атлетика с финансовата подкрепа на Министерството на спорта на Руската федерация е изплатила глобата от 6,3 млн. долара, която и бе наложена от Световната атлетика. Това бе първото условие за възобновяване на изявите на руски спортисти на международни стартове в неутрален статус е изпълнено.

"Днес Руската федерация плати изцяло в полза на Световната атлетика 6,3 милиона долара, от които 5 милиона долара е глоба, а 1,3 милиона е компенсация за разходите", заяви президентът на федерацията Евгений Юрченко пред ТАСС. Изпълнението на задължения в такъв значителен обем би било невъзможно без водещата роля на Министерството на спорта на Руската федерация.

"Особено бих искал да благодаря лично на министър Олег Василиевич Матицин и членове на неговия добре координиран високопрофесионален екип, сигурни сме, че днешното забележително събитие ще стане основа за сближаване на позиции със световната атлетика в интерес на всички руски спортисти, заяви Юрченко.

На 12 март на Руската федерация бе наложена глоба за участие във фалшифицирането на документи по делото на спортиста Данил Лисенко. Руската страна трябваше да плати 5 милиона долара до 1 юли, но не успя да го направи навреме. Освен това федерацията трябваше да възстанови на Световната атлетика разходите в размер на 1,31 млн. Долара. На 30 юли в отговор на писмо на министъра на спорта Матицин, който гарантира изплащането на всички пари до 15 август. Съветът на Световната атлетика реши да не препоръчва на Конгреса на организацията да лишава Руската федерация от членство и да се върнем към този брой през втората половина на август само в случай на неизпълнение. 

Пресслужбата на световната атлетика от своя страна потвърди, че ТАСС е получил необходимата сума. "Първото от условията, поставени от работната група, беше изпълнено изцяло", казаха от организацията. Сега комисията за възстановяване трябва да изпрати актуализирана пътна карта до международната федерация до 31 август, съдържаща подробна информация за засилване на антидопинговите дейности. След като работната група на Световната атлетика разгледа и одобри този документ (крайният срок е 30 септември), условията, посочени от международната федерация на 30 юли, ще се считат за изпълнени, а руските спортисти ще имат възможност да се състезават на международни стартове под неутрален флаг.

фото ТАСС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай