Рискуваме изхвърляне от ФИФА

Нигерия бе извадена за 9 дни заради подобна случка

Рискуваме изхвърляне от ФИФА | StandartNews.com

Българското правителство поиска оставката на Борислав Михайлов. Това първо обяви министърът на спорта Красен Кралев по време на заседанието на МС. След това и самият Бойко Борисов обяви същото. Но този ход може и да ни донесе много главоболия.
В същото време правилниците на УЕФА и на ФИФА забраняват категорично държавна намеса в кадровата политика на местните футболни федерации.

ФИФА действа изключително строго дори и срещу най-малката политическа намеса в дадена федерация. Правилата на Световната футболна централа защитават нейните федерации от влияние на трети страни, включително политици.

Пример за това е лятото на 2014 година. Тогава ФИФА действа безцеремонно и изважда Нигерийската футболна федерация от всички международни турнири. Причината е, че президентът на Нигерия изисква оставката на шефа на местната федерация и на изпълнителния комитет. Това се случва и на 9 юли ФИФА взима решение да извади Нигерия от всички свои международни прояви, докато шефовете на федерацията не бъдат възстановени на постовете си и не се докаже, че вече няма политическа намеса върху местната футболна централа. Само 9 дни по-късно президентът на футболната федерация е възстановен, както и изпълнителното бюро. Нигерийските власти не само възстановяват президента и изпълнителното бюро, но и свалят всички обвинения срещу тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай