Реваншът Ливърпул - Атлетико също бил огнище на Covid-19

Британски учен обяснява с него многото смъртни случаи в града на Бийтълс

Реваншът Ливърпул - Атлетико също бил огнище на Covid-19 | StandartNews.com

Още един голям футболен мач от Шампионската лига, игран през месец март, бе нарочен за катализатор на разпространението на коронавирус. Според професор Анджела Маклийн, която е научен съветник към правителството на Англия, има пряка връзка между разпространението на COVID-19 в град Ливърпул и реванша от 1/8-финалите на Шампионската лига между мърсисайдци и Атлетико (Мадрид). Двубоят на "Анфийлд" се изигра на 11 март и бе посетен от 52 000 зрители, като 3000 от тях бяха фенове от Мадрид, където вече заразата се бе разгоряла. Това бе и последният футболен двубой в Англия, който се игра пред публика. По това време срещите в Испания вече се провеждаха при закрити врата.
В последно време зачестиха информациите за смъртни случаи в Ливърпул вследствие на усложнения след зараза с коронавирус. 246 души вече са загиналите в града, a общо потвърдените случаи за над 1100 заболели. Много от феновете на отбора са заявили, че са се почувствали зле, след като са посетили двубоя с "дюшекчиите". 
Преди няколко дни кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда също изрази недоумението си как в онзи момент е допуснато 3000 човека от испанската столица да могат да пътуват до Ливърпул. 

"Ще бъде много интересно да видим в бъдеще, когато се извършат всички научни проучвания, каква връзка има между вирусите, които са циркулирали в Ливърпул, и тези, които са били разпространени в Испания", заяви Маклийн, коментирайки връзката между случаите в града и футболния двубой. 

УЕФА вече понесе доста тежки упреци, че двубоите между Аталанта и Валенсия са имали решаващо значение за бурното разпространение на вируса в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай