Рафа Надал спечели инфарктно US Open

Матадорът надви Даниил Медведев с 3:2 сета за 19-ата си титла от Големия шлем

Рафа Надал спечели инфарктно US Open | StandartNews.com

Рафаел Надал спечели драматично US Open 2019. В битката за титлата в Ню Йорк продължила 4 часа и 49 минути Матадорът се наложи със 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 над №5 в схемата Даниил Медведев (Рус). Мачът бе истинско украшение на най-скъпия тенис турнир в света.

27-ият финал от Големия шлем за Надал вървеше в негова полза в първите 2 сета. И когато всички очакваха "бърза" трисетова победа Медведев сякаш се събуди на корта и го спечели макар и трудно със 7:5. В четвъртия Рафа спря пропадането при първото си подаване. Той спаси точка за пробив и възможността Медведев да вземе четвърти пореден гейм. След това и двамата си взимаха подаванията до 4:4. Медведев обаче показа повече свежест и взе сета с 6:4. Така всичко трябваше да се реши в петия сет. В него Медведев сервира пръв и пак включи турбото все едно сега започва мача. Публиката обаче даде рамо на Рафа  при неговия сервис и той отрази 2 точки за пробив, а след това си взе и гейма. При 2:1 за руснака той отново повика физиотерапевт, който да масажира контузеното му ляво бедро. При 2:2 Медведев поведе с 40:0, но Надал изравни, а после го проби за 3:2. Публиката отново викна мощно - "Рафа, Рафа". Той се вдигна и дръпна напред с 4:2, а после проби за 5:2. "Злодеят" Медведев обаче не се предаде и проби Надал за 5:3, а после спаси 2 мачбола и направи 5:4.  Все пак до чудо не се стигна, защото Рафа си взе подаването, а с това спечели сета и мача.

Трибуните на най-големия стадион за тенис в света "Артър Еш Стедиум" бяха пълни, както по добава за мъжкия финал. Сред тези близо 23 000 щастливци бяха и актьорите Майкъл Дъглас и съпругата му Катрин Зита Джоунс, Ума Търман, както и много легенди от света на тениса и шоу бизнеса. Снежната кралица Линдзи Вон също бе на мача заедно с годеника си Пи Кей Субан.

За Рафа викаше годеницата му Хиска, а Даниил бе подкрепян скромно от съпругата си Дария.

За спечелването на турнира Надал ще получи чек за 3,85 млн. долара, а за Медведев остават 1,9 млн. долара. Той ще се изкачи и от пето на четвърто място в ранглистата, но даде гаранции, че именно той е бъдещето на тениса. Руснакът пропусна да стане първия извън голямата тройка Джокович, Надал, Федерер, който е печелил турнир от Големия шлем след 2016-а. Тогава Вавринка спечели US Open.

33-годишният Надал вече има 19 титли от Големия шлем от които 4 са от US Open. Въпреки загубата 23-годишния Медведев си остава тенисиста с най-много победи през сезона - 50 срещу 47 за Надал. Матадорът вече има 2 победи от 2 мача срещу Медведев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай