Проливен дъжд потопи Париж на откриването на Игрите /СНИМКИ/

Френската столица го прави отново след 100 години!

Проливен дъжд потопи Париж на откриването на Игрите /СНИМКИ/ | StandartNews.com

Френската столица домакин на Олимпиада 2024 предложи за гостите си, телевизионните зрители и спортистите страхотно шоу, което мина в хода на целия ден през проливен неспирен дъжд.

Спектакълът продължи близо три часа и включи десетки шоу програми с музика, танци, културни препратки и дори анимационен филм с добилите популярност миньони. Откриването мина под драконови мерки за сигурност, като общо 45 хиляди охранители следяха за спазването на реда.

Акцентът бе парадът на нациите в река Сена, в който се включи и българската делегация. Спортистите ни бяха облечени със зелени костюми.

Според различни изчисления, около половин милион гледаха откриването на Олимпиадата в Париж.

Около 7000 спортисти преминаха 6-километровия маршрут по река Сена на борда на 94 лодки.

Освен това, парижката река ще бъде домакин на част от плувните състезания, като за целта организаторите положиха големи усилия в последните години, за да я изчистят до нива, годни за плуване.

В същото време стана ясно, че билети за церемонията за откриването на Олимпийските игри в Париж са били анулирани заради компютърен срив, информира БТА.

Засега не са известни точните мащаби на проблема, който е в процес на разрешаване, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на службата „Париж 2024“, която е специално създадена за разрешаването въпроси от практическо естество, свързани със зрителите на игрите.

Вече бе открит  най-големият спортен форум в света, като Париж приема 33-ите летни Олимпийски игри. Предаването по БНТ 1 и Евроспорт стартира в 20:30 часа наше време.

Париж приема Олимпиадата 100 години, след като го направи за последно и три години след тази в Токио, която трябваше да бъде отложена заради пандемията от коронавирус.

Всичко около откриването ще е съвсем различно от това, което сме свикнали да гледаме на предишните олимпиади, тъй като церемонията за първи път няма да се провежда на стадион. Ще гледаме водно шествие, което ще тръгне от моста Аустерлинц на Запад по река Сена.

Маршрутът е около 6 километра, а в над 100 корабчета, които ще тръгнат по него, ще са настанени всички 10 600 атлети, участници в игрите. Оттам те ще видят забележителности като Нотр Дам, Понт Ньоф (Новият мост) и Лувъра, Дома на Инвалидите, Гран Палас, за да пристигнат на "Трокадеро", в сянката на Айфеловата кула.

България със своите 46 спортисти е в една лодка с делегациите на Бруней, Бурунди, Буркина Фасо и Кабо Верде, като селектирането става по азбучен ред. По традиция ще бъде обърнато внимание на всички държави-участнички, като този път те са 206.

В началото на церемонията вниманието беше насочено към президента на Франция Еманюел Макрон и този на Международния олимпийски комитет Томас Бах, които гледат шоуто заедно. Малко след това един от мостовете над Сена беше оцветен с пушек с френските цветове, който се разпространи по цялата ширина на реката.

Мостът Аустерлинц беше "отворен" от разтваряща се водна бариера, а след това бе време да тръгне с лодката си първата делегация, която по традиция е тази на Гърция, създателят на олимпийската идея. Последва го превърналия се в традиционен отбор на бежанците, които са общо 37.

Дойде време и за българската делегация, която е облечена в зелени якета, а знамето се носеше от боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. Спортистите ни бяха в компанията на тези от Бруней, Бурунди, Буркина Фасо и Кабо Верде.

20 хиляди души участваха в церемонията по откриването на 33-те летни Олимпийски игри, които вече се провеждат в Париж.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай