Преходът в спорта - триумф, скандали и оставки

След САЩ 94 Ицо заслужено взе златната топка, но Пеневата чета тръгна надолу

Преходът в спорта - триумф, скандали и оставки | StandartNews.com
  • Мегаскандалът с Батето доведе до изключването от МОК, куршуми вместо рози по пътя на борците
  • След САЩ 94 Ицо заслужено взе златната топка, но Пеневата чета тръгна надолу


След политиката за българинът най-важното нещо си остава спорта. Преходът определено даде на нацията от всичко. От успехи, до разочарования, скандали и оставки по върховете на спорта ни. На олимпийски игри (15) по време на прехода спортистите ни са спечелили 14 титли от летни и 1 от зимни, а преди това само от 2 летни форума взимахме по толкова, но спортът бе държавна политика.
Безспорно обаче над всичко си остава успехът на националите в САЩ 94. Успехите на Стоичков и компания зад океана определено обединиха нацията към добро. Загубата от Нигерия на старта нахъса всички срещу отбора, но липсата на интернет и директна връзка с националите ги съхрани за следващите мачове. Четвъртото място в крайното класиране и приза на Стоичков за голмайстор на турнира накараха цялата нация да не спи и да мечтае за славно бъдеще на четвъртите в света. Ицо заслужено взе златната топка за №1 през 1994 г и се записа в историята, като първия българин с този приз. Обратно на очакваното обаче Пеневата чета тръгна надолу. Въпреки класирането за Евро 96 и първата ни победа на такъв форум се видя, че няма как този тим да стигне до успеха от САЩ 94. Силите на славната Пенева чета стигнаха до класиране за Евро 2004, което се оказа и последния голям форум на който националите ни успяха да се класират. След това дойде и мега скандалът с Батето. Иван Славков се хвана на въдицата на журналистите от ВВС, които се престориха на екип представляващ кандидатите за лятна олимпиада от Лондон. В крайна сметка дори и всемогъщия президент тогава на ФИФА Сеп Блатер не успя да го спаси от изключване от МОК. Батето сдаде постовете и в БОК и БФС. Начело на олимпийския комитет застана безспорната прима на спорта ни Стефка Костадинова.
Шампионката от игрите в Атланта 96 и многократна световна и европейска и все още рекордьорка в скока на височина показа, че може да бъде и силен ръководител. Капитанът на четвъртите в света Боби Михайлов пое поста от Батето във футбола. Плътно до него застанаха Данчо Лечков и Емо Костадинов. Освен с базата бижу в Бояна обаче тяхното ръководство няма да се запомни с нещо градивно. Крахът на мача с Англия и проявите на расизъм от шепа фенове показаха, че царя на наистина е гол. Последваха и очакваните оставки на цялото ръководство на БФС. Така реално погледното към момента от четвъртите в света единствените занимаващи се с футбол от висока класа са Петър Хубчев, като треньор на Левски и Христо Стоичков, като футболен коментатор в Мексико. Останалите с малки изключения в момента са безработни или чакат оферти. Нещо което едва ли някой е вярвал, че ще стане след САЩ 94 и успехите им на клубно ниво. Проектът на Кирил Домусчиев с Лудогорец определено е най-стойностното нещо в клубния ни футбол за прехода. Изключваме влизането на Левски, като първия български тим в групите на Шампионската лига през 2006-а. Осемте поредни титли на тима от Разград и успехите в Шампионската лига и Лига Европа показаха, че Домусчиев знае как се прави във футбола.
В индивидуалните спортове единствено борците капитализираха успехите си в началото на прехода, като оглавиха големите групировки. Шампионите от олимпийски надежди създадоха ВИС-1, а после ВИС-2 и СИК. Да живеят бързо и в разкош бе привилегия само за тях. И този път обаче се оказа, че не е осеян само с рози, а повече с куршуми.
Завръщането на България на картата на световния спорт от години е основна цел на спортния министър Красен Кралев. Мисия, която той въпреки трудностите показва, че може да завърши с успех. Пример за избухване от пепелта е ски федерацията. Там след успехите на Иван Лебанов и Петър Попангелов-младши нямаше и грам светлина в тунела. Последните 16 години обаче този любим на българите спорт пое здраво нагоре. С банкера Цеко Минев начело ски федерацията отново върна България на картата на световните ски. Първият в историята ни кристален глобус спечелен в сноуборда от Радо Янков, световната титла в ски скока при младежите на Владимир Зографски, успехите на Сани Жекова в сноуборда и трайните успехи на Алберт Попов в алпийските ски показаха, че въпреки мижавите условия за бели спортове у нас може да имаме отново звезди от световна величина. Деветте домакинства на Банско и София на Световни купи в алпийските ски и сноуборда показаха, че България отново е на картата на зимните спортове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай