Погребаха Марадона при родителите му

Безредеци в Буенос Айрес заради прекратената по-рано церемония по поклонението пред тялото на звездата

Погребаха Марадона при родителите му | StandartNews.com

Бившият футболист и треньор на националния отбор на Аржентина Диего Марадона беше погребан в частно гробище близо до Буенос Айрес до родителите си. Погребението бе предшествано от прощална церемония, по време на която избухват безредици.

Гражданското погребение започна около 06:00 местно време. По времето, когато вратите се отвориха в президентския дворец Каса Росада, където се проведе церемонията, вече имаше опашка. Хората заеха местата си предишната вечер и прекараха цялата нощ на площада. В първите часове поклонението преминаваше спокойно. Около 07:00, малка тълпа и опит на група хора да пробият опашката, полицията постави допълнителен кордон пред президентския дворец. Като цяло обаче атмосферата беше доста спокойна и приятелска - тези, които дойдоха, пееха песни, ръкопляскаха и скандираха името на Марадона.

В другия край на сградата декорът беше по-сдържан. Имаше втора порта, през която излизаха онези, които вече се бяха сбогували с Марадона. Ковчегът с тялото на легендарния футболист стоеше в една от залите на двореца. Абсолютно бе забранено снимането в сградата. 

Много хора, дошли да се сбогуват с Марадона плачеха. "Бях дълбоко шокиран, когато бях вътре. Той достави радост на обикновените хора, работниците, тези, които печелят малко. И сега видях, че вече го няма", каза Ариел пред ТАСС, след като напусна сградата.

Сутринта аржентинският президент Алберто Фернандес също се сбогува с Марадона. Той сложи фланелката на Архентинос Хуниорс, на който той е фен, върху ковчега. Именно в този отбор Марадона започва кариерата си. На ковчега му и други клубове имаше тениски - мнозина, които дойдоха да се сбогуват, донесоха униформата на любимите си отбори.

След 11:00 потокът от желаещи да се сбогуват с Марадона започна рязко да нараства. Към обяд опашката вече беше дълга 2 км. Хората също продължиха да се събират към площада, много от които вече не следваха колоната. Ситуацията около Авенида де Майо, водеща до президентския дворец, започна да се нажежава, а след това прерасна в сблъсъци.

Агресивните фенове, много от които пияни, се опитаха да пробият огради и хвърлиха бутилки и други предмети по полицията. Полицията реагира, като ги изтласка от линията с помощта на гумени куршуми и сълзотворен газ. На самия булевард хората тичаха към двореца, преобръщайки бариерите.

Група хора успяха да нахлуят в сградата, където се извършваше сбогуването, противно на исканията на полицията, а след това там беше напръскан лютив спрей. По същото време в двореца по това време бяха президентът и вицепрезидентът Кристина Фернандес де Кирхнер. Заради инцидентите хората спряха да влизат в сградата и тялото на Марадона трябваше да бъде преместено в друга зала.

След това хората започнаха да разклащат оградата и да поискат възобновяване на церемонията за сбогуване. "Ние просто искаме да се сбогуваме с Диего. Те нямат право да ни лишат от това", каза Хорхе, който участва в схватката с полицията, пред ТАСС.

Вечерта аржентинското правителство потвърди, че по молба на роднините на Марадона гражданското погребение е завършено предсрочно и след няколко минути катафалката с ковчег е оставена в посока към гробището. От пътя погребалният кортеж беше посрещнат от феновете на Марадона, наредени по магистралата.

В Аржентина продължава тридневният траур в памет на Марадона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай