Почина легендарен лекоатлет

Михаил Желев си отиде на 77 години

Почина легендарен лекоатлет | StandartNews.com

Тъжна новина за спортна България дойде  от Сливен. На 77-годишна възраст почина един от най-големите ни лекоатлети - Михаил Желев. Кметът на Сливен Стефан Радев с болка съобщи за кончината на Спортист на България за 1969 г.

"Изказвам своите съболезнования на семейството на видния сливенски спортист Михаил Желев, който ни напусна днес. Загубата е голяма не само за неговите близки, приятели, но и за цялата спортна общественост. Напусна ни един голям спортист, човек и почетен гражданин на Сливен. Той ще остане в историята на сливенската лекоатлетика като носител на голямата награда „Златен шпайк“ и пример за високо спортно майсторство и дисциплина. Поклон!", написа Стефан Радев на страницата си във "Фейсбук".

Роденият на 15 юли 1943 г. в Сливен Михаил Желев печели европейската титла през 1969 г. в коронната си дисциплина 3000 метра с препятствия. Същата година е избран за Спортист на България и печели "Златен шпайк" за най-добър бегач в Европа. На шампионата на Стария континент в Атина Желев финишира за 8.25.02 минути - републикански рекорд. Постижението му е подобрено чак след 45 години - от Митко Ценов през 2014 г.

Желев е участник на две Олимпиади - 1968 г. в Мексико и 4 години по-късно в Мюнхен. В Мексико завършва шести на 3000 метра с препятствия и става първият български лекоатлет, класиран в шестицата на олимпийски игри.

През кариерата си Желев поставя осем национални рекорда - на 5000, 10 000 и 3000 метра стийпълчейз и четири рекорда в зала - на 1500 и 3000 метра. Той е петкратен балкански шампион.

Поклон! Мир на душата му!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай