Петерханзел най-бърз в седмия ден на Дакар

Рики Брабек с Honda си върна лидерството при мотоциклетите

Петерханзел най-бърз в седмия ден на Дакар | StandartNews.com

Пилотът на Mini Стефан Петерханзел бе най-бърз в седмия етап от рали Дакар 2019 и си върна второто място в генералното класиране при автомобилистите. Французинът спечели и от техническия проблем на своя сънародник Себастиен Льоб, който преследва първа победа на Дакар с Peugeot 3008. Льоб и навигаторът му Даниел Елена посветиха повече от половин час в поправка на електрическия проблем на автомобила си. Пилотите стартираха 331-километровата състезателна отсечка близо час по-късно от предвиденото заради гъста мъгла. В началото Петерханзел кара редом до своя съотборник Нани Рома, но скоро успя да задмине испанеца. 13-кратният шампион на Дакар финишира с преднина от 4:33 минути спрямо Рома и намали изоставането си от лидера в генералното класиране Насър Ал-Атия. Катарецът с Toyota, който се бори за трети успех на Дакар, завърши етапа с 12 минути изоставане от Петерханзел заради спукана гума, но има аванс в общата подредба в размер на 29 минути, който ще пази по време на днешния осми етап.

При мотоциклетите Рики Брабек с Honda си върна лидерството в генералното класиране, докато победителят от 2017 година Сам Съндърланд записа втори успех за 2019-а. Чилиецът Игнасио Корнехо успя да се доближи най-много до Съндърланд и следвайки го финишира втори на две минути изоставане. Трети завърши Брабек, но с шест минути и половина пасив.

 

 

При камионите Херар де Рой с Iveco записа безапелационна етапна победа. Втори в етапа половин час назад завърши Сиархей Вязович, а трети – шампионът Едуард Николаев с КАМАЗ. Заради проблемите си Дмитри Сотников с КАМАЗ финишира шести, но запазва втората си позиция в общото класиране с изоставане от 32 минути спрямо лидера Николаев. Де Рой е на третото място още 40 минути назад.

При бъгитата фаворитите Сергей Карякин и Жерар Фарес изгубиха значително време, като първият обърна и своята машина. В резултат Рейналдо Варела отново се превърна в лидер в категорията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай