Пазарджик бе коронясан с титла „Европейски град на спорта“ за 2020

Такава е оценката на ръководителите на ACES Europe

Пазарджик бе коронясан с титла „Европейски град на спорта“ за 2020 | StandartNews.com

„София увлече десетки градове за спорт и активен начин на живот в региона на Югоизточна Европа“. Такава е оценката на ръководителите на ACES Europe, базираната в Брюксел Асоциация на европейските градове и столици на спорта.  Всеобщото мнение на специалисти и оценители е, че българската столица е била най-иновативната и сред най-успешните във вече над 20-годишната история на инициативата. По тази причина кметът на София Йорданка Фандъкова бе обявена за почетен президент на ACES Europe за 2019 година, а София получи куп суперлативи и заслужи за постоянно титлата „европейска столица на спорта“, което е без прецедент в историята на Асоциацията.

„Със своята активност и позициониране в структурите на ACES Europe, София успя да увлече и да утвърди като европейски градове на спорта десетки селища не само в България, но и в целия регион. Изключителната динамичност и успешния модел бяха пренесени в полза на жителите на други селища и курорти в страната и в чужбина. През 2014 година София спечели титлата „Европейска столица на спорта“, после през годините Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Варна и Пазарджик бяха обявени за европейски градове на спорта. В инициативата бяха отличени още Банско като „Малък град на спорта“ и Албена като първият в историята „Европейски курорт на спорта“. Междувременно специалисти от българската столица подпомогнаха кандидатурата на турския град Чорлу, който също тази вечер бе отличен и получи титла на Церемонията в Европейския парламент. За тези призове екипът на София оказа огромна логистична, медийна и организационна подкрепа и спомогна за успеха и популяризирането на инициативата, за увеличаване възможностите и опциите за спорт и туризъм на гражданите от региона,“ заяви президентът на Консултативната група на ACES Europe Андрей Ковачев, който е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели преди 5 години званието „Европейска столица на спорта“.
 
С огромен интерес препълнената зала на Европейския парламент изслуша словото на Мария Габриел, европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Секторът „Спорт“ е част от ресора именно на българския еврокомисар.

„За мен е чест да присъствам на тази церемония. За първи съм тук като комисар, отговарящ за спорта. Това е много успешна и полезна инициатива. Важно е предишните градове и столици на спорта да предават своя опит на следващите и така да има приемственост. Искам да ви уверя, че средствата по програма Еразъм+ ще нарастнат съществено от следващата година. ACES Europe като инициатива осъществява приемственост от локалните структури към националните, европейските и глобалните. Спортът е повече от активност, той е удоволствие и ние следва да се стремим колкото може повече хора да го практикуват. Спортът обединява хората и ги прави лидери,“ заяви Мария Габриел, а словото й бе изпратено с бурни аплодисменти.

„София надгради и обогати успешния модел през последната година“

Според основателя и президент на ACES Europe Джан Франческо Лупатели „София е запазила успешния модел и дори в последните 12 месеца е надградила дейността си след като бе Европейска столица на спорта миналата година. Отново констатираме, че българската столица е сред най-активните, последователни и иновативни от световно известните градове, заслужили досега това признание. Вие сте отличници с една много успешна кампания в полза на гражданите на вашия древен и красив град,“ каза още Джан Франческо Лупатели, като специално изтъкна ролята на кмета Фандъкова в инициативата.

На импровизирана пресконференция за българските медии днес в Брюксел организационният секретар на „София – Европейска столица на спорта“ и член на Управителния борд на ACES Europe Анатоли Илиев изтъкна най-важните моменти и събития, които направиха така, че дейността на Фондацията да бъде надградена и обогатена. „През 2019 г. бяха организирани над 190 събития, фестивали и активности, приета бе Наредбата за управление и разпореждане с общински имоти, удвоена бе помощта за детските спортни школи с Програмата за директно финансиране на столичните клубовете, вече е ход е Проектът за строеж на 6 нови спортни зали в училищата, а други пет ще се изградят в партньорство с федерации и изявени състезатели. Наред с това инициирахме и организирахме за първи път две нови много важни събития: „Споделените игри“ на Витоша, в които учениците помагаха на хората със специални нужди да спортуват и мултинационалната мултиспортна „София ърбан зона“ с участието на близо 1000 представители на 12 държави в 24 спорта и дисциплини. Софийският маратон се състоя по нов маршрут, с обновена и отлично приета визия, а „НДК 360“ вече е международен спортен фестивал. Всичко това е за доброто на града и в полза на столичани, както и на все повечето гости на София,“ каза още Илиев, който бе определен за координатор на ACES Europe за Балканите, а българската столица за водеща дейността на инициативата в целия регион.

България с ново европейско признание 

България получи ново европейско признание  по време на Церемонията в Брюксел, която се ползва със специалната подкрепа на Групата на ЕНП. След визита през месец май на „Оценителната комисия“ у нас и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, тази вечер ACES Europe връчи титлата „Европейски град на спорта за 2020 г.“ на Пазарджик. 

Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. Традиционно, отличията и флаговете се връчваха от председателя на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES Europe Джан Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самия конкурс от 2001-ва година насам. Пазарджик получи престижното звание в препълнената Заседателната зала на Европейския парламент, на събитието присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати. 

Знамето и титлата бяха връчени на представителите на община Пазарджик, водени от кмета Тодор Попов. Сред тях блестеше и изключително активната в промотирането на спорта в своя град Ренета Камберова – едно от златните български момичета, световна и европейска шампионка в художествената гимнастика, с бронз с ансамбъла от олимпиадата в Рио 2016. Те са в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев и за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот. „За нашия град е голяма чест да бъде удостоен с тази титла. Нека приемем физическата активност и  като личен пример,“ каза кметът Попов по време на церемонията. 

Пазарджик с амбициозна програма в спорта за следващата година

По-рано през деня Попов и Камберова представиха пред медиите накратко мащабната спортна програма на Пазарджик за следващата година. В нея има предвидени над 150 събития и активности – над два пъти повече от настоящия сезон. „За нас е привилегия да сме тук и да приемем престижното отличие. Щастлив съм, че Пазарджик е европейски град на спорта за 2020 година. Това е оценка за усилията на нашите граждани да имат самочувствие. Спортът създава шампиони и съм убеден, че ще отговорим на големите очаквания. Голямата ни цел е над 55 % от жителите на града да бъдат активно спортуващи в края на следващата година. Имаме и много ценна практика да стимулираме децата да спортуват като редуцираме до 30 % процента от местните данъци на родителите на малчуганите трениращи в спортните клубове," каза кметът Попов. 

„Много съм щастлива, че Пазарджик бе коронясан за европейски град на спорта за 2020 година. Освен многото събития и спортни фестивали, това означава и повече инвестиции, в града ще бъдат построени две нови спортни зали, предвиждаме събития, които не са само спортни, а стимулиращи хората да бъдат сред природата и да водят активен начин на живот,“ каза Ренета Камберова.

До този момент осем български градове и селища вече са лауреати на престижните награда на ACES Europe, което поставя страната ни сред отличниците по този показател на континента. София спечели титлата „Европейска столица на спорта“ за 2018, междувременно Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и Варна бяха обявени за европейски градове на спорта съответно за 2014, 2015, 2016, 2017 и 2019  г., Банско бе „Малък град на спорта“ преди две години, а Албена бе обявен за първият в историята „Курорт на спорта“. 

ACES разширява проекта, като вече втора година определя „Световна столица на спорта". За 2020-а това е мексиканският град Гуадалахара. Глобалният формат се осъществява с помощта на основни международни организации като Обединените нации и др. „След успеха в Европа, разширяваме дейността с търсене и популяризиране на добрите спортни примери и практики по цял свят," каза президентът и основател на организацията Джан Франческо Лупатели.


---------------------------
ACES Europe
ACES Europe е нестопанска организация, базирана в Брюксел, която всяка година от 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на това признание се извършва от ACES Europe въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за оброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. ACES Europe е призната от Европейската комисия в „Бялата книга на спорта” (т. 50).

Звания
ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА СПОРТА – 1 титла на година за столица на държава или град с повече от 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД НА СПОРТА – няколко титли на година за европейски градове с население от 250 000 до 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКА ОБЩИНА НА СПОРТА – до 2 титли за група от няколко малки градове в Европа. ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ(МАЛЪК ГРАД) НА СПОРТА – няколко титли за населени места с по-малко жители, ЕВРОПЕЙСКИ КУРОРТ НА СПОРТА –една титла на година за курортен комплекс. От миналата година вече се връчва и титла „Световна столица на спорта“.

Проект
Проектът Европейска столица на спорта е инициатива за активен начин на живот и подобряване на спортната инфраструктура и се реализира по инициатива на Спортната асоциация на европейските столици и градове (ACES Europe), Европейската Комисия и програмите, представени в „Бялата книга на спорта“ (точка 50). До момента сред градовете победители са Мадрид 2001 г., Стокхолм 2002, Копенхаген 2006, Щутгарт 2007, Mилано 2009, Истанбул 2012 и др. Европейска столица на спорта през 2017 г. бе Марсилия, през 2019 Будапеща, а през 2020 г. ще бъде Малага, през 2021 г. Лисабон и през 2022 г. Хага.

Титлата
Титлата европейска столица на спорта не е свързана с домакинства на спортни събития, а по-скоро има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората. 

София – Евростолица на спорта
София бе определена за Европейска столица на спорта за 2018 г. Решението бе обявено през ноември 2014 г. от Оценителната комисия на организацията ACES Europe с мотивите, че „градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата.“ С избора си за 2018 г., София се нареди до градове, които през изминалото столетие са доказали приноса си към развитието на множество спортове с провеждането на стотици национални и световни първенства на територията на тези градове. За своята иновативност и актовност, в края на 2018 г. София получи за постоянно титлата „Европейска столица на спорта“, което се случва за първи път в историята на ACES Europe.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай