Париж скочи на МОК заради договора с Airbnb

Олимпийският комитет ще получи 500 млн. долара от компанията за отдаване на частни жилища под наем за кратки срокове

Париж скочи на МОК заради договора с Airbnb | StandartNews.com

Кметът на Париж предупредил президента на Международния олимпийски комитет (МОК) относно „рисковете“ от споразумението им за спонсорство с компанията за туристическо настаняване Airbnb в писмо, изпратено миналата седмица и предадено от Франс прес в понеделник.

Ан Идалго, член на Социалистическата партия, която ще се бори да бъде преизбрана догодина, обеща в писмото, изпратено в петък до президента на МОК Томас Бах своята „пълна решителност“ да затегне мерките относно туристическите наеми във френската столица, която е един от най-големите пазари на Airbnb и ще приеме Летните олимпийски игри през 2024.

Париж има 65 000 обяви на Airbnb, което доведе до недоволство сред официални лица от градската управа, според които компанията предлага много места под наем в услуга на туризма пред местните жители. Френската столица бе въвлечена в редица съдебни дела с американския гигант и през февруари поиска 12.5 млн. евро в глоби за това, че е било позволяване на собственици да наемат имоти, без да се регистрират в града. В писмото си Идалго заяви, че може да забрани изцяло краткосрочните туристически наеми в някои части на града, ако не бъдат въведени по-строги ограничения на национално ниво.

„С премахването на значителен брой квартири от Париж, Airbnb допринася за повишаването на наемите и влошава недостига на апартаменти на пазара за наемане на цена за всички парижани, особено за средната класа“, сподели Идалго. Тя обвини платформата и в „дестабилизирането на местния бизнес и конкурирането с традиционните хотели“. Заместник-кметът на Идалго, отговарящ за жилищното настаняване, Ян Бросат, каза пред АФП в понеделник, че съжалява за избора на партньор на МОК „във време, когато много градове в Европа и света се борят срещу Airbnb“. 

По-рано днес от МОК обявиха, че са сключили договор спонсорски договор с Airbnb. Сделката е оценена на стойност 500 милиона долара, като договорът за спонсорство обхваща игрите до 2028 г. включително, съобщи Financial Times.

Партньорството е за периода на следващите пет олимпийски форума - три летни в Токио (2020 г.), Париж (2024 г.), Лос Анджелис (2028 г.) и два зимни - Пекин 2022 и Милано 2026. Петте града са сред най-големите пазари на Airbnb.

Според информацията сумата от 500 млн. долара включва плащане към МОК, както и поемане на разходите за услуги, които Airbnb ще предостави безплатно за настаняване на спортисти и хора от делегациите.

"Ползите са очевидни по отношение на прозрачността и устойчивостта на игрите", каза президентът на МОК Томас Бах във връзка с партньорството.

 

 

Това е най-голямата сделка за Airbnb. Компанията става един от 14-те главни спонсори на олимпийските игри, сред които са още "Кока кола", "Алибаба", "Атос", "Бриджстоун", Dow, "Дженерал електрик", "Интел", "Омега", "Панасоник", Procter & Gamble, "Самсунг", "Тойота" и "Виза".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай