Отмениха европейското по лека атлетика в Париж

В тези безпрецедентни времена за здравето и безопасността на всички са най-важни, обяви Добромир Карамаринов, президент на ЕА

Отмениха европейското по лека атлетика в Париж | StandartNews.com

Европейско първенство по лека атлетика на открито в Париж (25-30 август) 2020 няма да има. Решението бе официално обявено от Европейската атлетика. То е взето от местния комитет и федерацията по атлетика във Франция след разразилата се пандемията от COVID-19, която е обзела целия свят и професионалният спорт, на практика, навсякъде е преустановен. Съдбоносната сбирка се проведе вчера, като страните оцениха всички възможни варианти за провеждане на първенството през годината, но стана ясно, че това е неизбежно, в следствие на събитията в глобален план.

„Ситуацията на Земята е далеч от овладяване и забраната във Франция за провеждане на масови събития в страната не позволяват да продължаваме да мислим, че ще има шампионат”, огласиха от френския комитет.

Страните признаха, че е правена оценка и от Френската федерация за алетика, като тя също е взета предвид за потенциалните рискове за зрители, състезатели и всички оторизирани лица по време на състезанието. Становището не бе положително, като то бе представено на комитетите и беше подлежно взето под внимание на LOC в Париж.

Коментирайки отмяната на Европейското първенство по лека атлетика, временният президент на европейската атлетика – Добромир Карамаринов заяви: „С голямо съжаление съобщаваме за отмяната на ЕП по лека атлетика в Париж. Надявахме се в тези неспокойни времена да предложим на спортистите лъч-надежда, към който се стремяхме да се случи през лятото, но за съжаление бяхме информирани, че това не може да се организира. След разговори със съответните органи за обществено здраве и безопасност, то те обясниха, че е несъстоятелно да проведем първенствата през август и те бяха отменени”, каза българинът.

„Докато тъжим, че съобщаваме тази отмяна на ЕП по лека атлетика, си струва да повторим, че в тези безпрецедентни времена за здравето и безопасността на всички, всички заинтересовани страни от спорта ни са от първостепенно значение. Винаги ще правим най-доброто, което можем, за нашите членове”, завърши Карамаринов с изказването си по темата.

Следващото заседание на съвета за европейската лека атлетика е планирано за 7-8 май, като и то ще се проведе във видеоконферентна връзка. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай