Отложиха олимпиадата за 2021 година

Президентът на МОК одобри това предложение на 100 %, обяви японския министър председател Шиндзо Абе

Отложиха олимпиадата за 2021 година | StandartNews.com

Очаквано японският премиер Шиндзо Абе и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах се съгласиха днес да отложат игрите на 32-ата лятна олимпиада в Токио до 2021 г. поради пандемията от коронавирус.

"Предложих да се отложат за около година и президентът Томас Бах отговори със 100% съгласие", заяви Абе пред репортери и отбеляза, че решението е взето с цел "да се даде възможност на спортистите да играят в най-добро си състояние и да направят събитието невредимо и сигурно за зрителите".

От МОК потвърдиха с официално съобщение информацията за отлагането на игрите.

"Международният олимпийски комитет и премиерът на Япония заключиха, че Олимпиадата в Токио 2020 трябва да бъде отложена и да се проведе не по-късно от лятото на 2021 г., съобщиха официално от МОК и от организаторите на олимпиадата в Токио.

Абе посочи, че игрите ще бъдат отложени най-късно за лятото на 2021 г. като доказателство за победата над пандемията от коронавирус. Олимпийските игри трябваше да се проведат в Токио от 24 юли до 9 август тази година. Очаква се новата дата на игрите за 2021 г.   Решението ще бъде огромен удар по амбициите на японската столица, която бе засипана с похвали по отношение на организацията си. Всички спортни съоръжения за Олимпиадата бяха завършени, а интересът към форума бе голям. Олимпийските игри, които са ставали свидетел на бойкоти, терористични атаки и протести, но се провеждат неизменно на всеки четири години от 1948-а насам, ще бъдат най-голямото спортно събитие, станало жертва на вируса, който уби хиляди души по света и блокира спорта.

По-рано днес от олимпийските комитети на САЩ, Канада, Австралия, Бразилия и Франция обявиха, че няма да пуснат атлетите си да участват в олимпиадата ако игрите се проведат по план през идното лято. 

Олимпийските игри никога не са били отлагани в своята 124-годишна модерна история, въпреки че бяха отменяни на три пъти – през 1916, 1940 и 1944 по време на двете Световни войни. Конфликтите, по време на Студената война, повлияха на Игрите в Москва през 1980 и Лос Анджелис четири години по-късно. Параолимпийските игри също бяха отложени. Очаква се Игрите в Токио, които ще останат Токио 2020, да се проведат през лятото на 2021. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай