Още един българин изкачи Канчендзьонга

Иван Томов атакува Лхотце

Още един българин изкачи Канчендзьонга | StandartNews.com

Втори българин е изкачил днес Канчендзьонга (8586 м). Часове след като върхът бе достигнат от Атанас Скатов до 8586 м е стигнал и столичният адвокат Стефан Стефанов, съобщи БНР. Самият той казва за себе си, че не е алпинист и няма амбиции да бъде, изкачва върховете (миналата година стъпи на Еверест) с помощта на шерпи и допълнителен кислород.

Колкото до самия връх Канчендзьонга, той е най-източно разположеният осемхилядник, намира се в Хималаите. Първият българин, стъпил на него, е Боян Петров, през 2014 г.

Междувременно, Иван Томов, двама чужденци и един шерп са потеглили тази сутрин от Лагер 3 към Лагер 4 на Лхотце (8516 м) в Хималаите. Идната нощ те ще атакуват върха, потвърди за БНР човек от групата, който се е върнал в Базов лагер за почивка. Бурни ветрове разрушиха преди седмица Лагер 2 и Лагер 3, а част от екипировката на Томов беше унищожена, което наложи той да вземе назаем.

Преди атаката той съобщи пред БНР, че тръгва с неизлекувана кашлица, но ще рискува и ще направи опит. През юни 2013 г. Томов оцеля при клането в базовия лагер на Нанга Парбат, когато въоръжени бойци избиха 10 алпинисти и един шерп. Година по-късно изкачи Броуд пик (8047 м), а през 2017 г. и Манаслу (8163 м).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай