Ню Йорк взима финал в Шампионската лига

УЕФА възнамерява да отведе турнира до Голямата ябълка

Ню Йорк взима финал в Шампионската лига | StandartNews.com

Ню Йорк може да посрещне финала на новия формат на Шампионска лига след драматичното обновяване на турнира на УЕФА.

Европейската футболна централа обсъжда новия вариант на турнира от 36 отбора, който ще се провежда поне девет сезона от 2024 година. УЕФА възнамерява да отведе турнира до Голямата ябълка.

Президентът Александър Чеферин обяви перспективата финалът на Шампионска лига да бъде изведен от Европа.

УЕФА призна необходимостта да промени своята маркетингова стратегия, за да получи повече спонсори на висока стойност.

Европейската футболна централа се надява, че новият формат, който ще гарантира на клубовете повече мачове и приходи, ще спре заплахата от Европейска Суперлига. Новият формат ще увеличи броя на клубовете от 32 на 36, като всеки отбор ще има гарантирани поне по десет мача срещу различни съперници, а настоящата групова фаза ще бъде заменена от едно първенство, базирано на т.нар. „Швейцарски модел“.

Според новите правила, три клуба ще се класират на база коефициент в УЕФА от предишни участия, което означава, че европейски грандове като Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид могат да се класират дори без квалификация по традиционния път през вътрешния шампионат. Класирането за осминафиналите ще бъде променено, така че първите осем тима в лигата от 36 състава да достигат автоматично до елиминациите, докато следващите 16 отбора в таблицата ще играят плейофи за останалите осем места. Общият брой мачове ще бъде увеличен от 125 на 225 срещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай