Нов медал за България от квалификацията за Токио

Щангистът Юндер Бейтула взе сребро в Иран

Нов медал за България от квалификацията за Токио | StandartNews.com

Юндер Бейтула спечели втори сръберен медал за България на големия предолимпийски турнир в иранския град Рещ. В кат 81 кг. Бейтула направи 6 успешни опита и стана вицешампион с двубой 353 кг (158 кг изхвърляне и 195 изтласкване). Шампион с 2 кг повече двубой е Абджумали Сафа от Ирак, а бронзът бе за Андреник Карапетян от Армения с 345 кг.
Юндер в момента е втори във временното класиране по системата Синклер сред всички щангисти след кат. 96 кг. на турнира в Рещ. Той е
представител на школата в Добрич с треньор Тодор Кирчев и спечели бронз в изтласкването на световното за мъже в Патая (Тайланд) миналата есен.
Другият наш щангист на турнира в Рещ Ангел Русев се нареди на второ място в двубоя в кат. 61 кг, като изхвърли 110 кг и изтласка 147 кг,
което му осигури среброто с общ сбор 257 кг. Резултатите във второто движение и в двубоя са лични рекорди на Русев, с един килограм повече от досегашните.
На турнира в Рещ категориите са съобразени с олимпийската програма за Токио 2020. Състезанията са част от квалификациите за игрите в японската столица това лято. Те са с висок ранг при събирането на точки за ранглистите в отделните категории. След завършване на всички квалификационни състезания през април 2020 г., първите осем в крайното подреждане на ранглистите във всяка дивизия получават визи за Токио.

Останалите 6 олимпийски квоти в категория ще се определят по следния начин:

по една от всяко континентално първенство плюс една уайлдкарт.
Така в Токио ще участват по 14 щангисти в категория.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай