Нов арест по допинг скандала в ски бягането

Замесените спортисти вече са 21

Нов арест по допинг скандала в ски бягането | StandartNews.com

Арестувано бе още едно лице, свързано международната група за кръвен допинг в Ерфурт, съобщи градският прокурор в Мюнхен, цитиран от БНР. Властите потвърдиха, че разследват 21 спортисти от осем различни страни във връзка с допинг скандал, който избухна след серия от полицейски акции по време на Световния шампионат по ски северни дисциплини в австрийския зимен курорт Зеефелд в края на февруари.

Девет души и петима атлети, включително учасвалият на Олимпийски игри скиор Макс Хауке, бяха заловени в част от съвместна акция между германската и австрийската полиция, наречена „Операция Кръвопускане“. В Мюнхен, градският прокурор потвърди, че скандалът може да има и по-сериозни последици за извършителите.

„21-те спортисти са от пет различни спорта, три от които зимни“, заяви на пресконференция Кай Гребер. Спортистите са заподозрени в подлагането на три процедури по кръвопреливане от 2011 насам, добави прокурорът. Те са били проведени в места по целия свят, включително Германия, Австрия, Швейцария, Южна Корея и Хавай. „В крайна сметка, може да разследваме повече спортисти отколкото в случая „Фуентес“, добави Граебер, говорейки за случая на испанския доктор Еуфемиано Фуентес, който бе арестуван през 2010 в допинг скандал, включващ повече от 50 колоездачи.

В центъра на сегашния скандал е Марк Шмид – 40-годишен лекар от Ерфурт, Германия, който е бил един от четиримата души, които бяха арестувани по-рано през месеца. Граебер потвърди още, че е имало и пети арест. Въпросното лице е заподозряно в пренасянето на банки с кръв и е помагал на спортистите в допинга. „Това е една вълнуваща история с много обрати, а финалната глава все още не е написана“, завърши прокурорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай