Националният ни отбор е народен мазохизъм

Заблудата бе кратка, изход за момента просто няма

Националният ни отбор е народен мазохизъм | StandartNews.com

Дълги години вече да гледаш националният ни отбор по футбол  е нещо като мазохизъм. Надеждата това усещане да изчезне се бе появила за няколко мача и при единствения за момента треньор, който става за отбора - Илиян Илиев. 

Във вторник вечер обаче в Белфаст т.нар. ни национали върнаха кошмарите с пълна пара и отвратиха с играта си дори своя треньор.

Вина със сигурност има и той. Но това е фрагмент. От безнадеждната картина, наречена държавен тим по футбол на България. Причините отдавна се знаят. Но да изглеждаш толкова жалко срещу един от най-слабите националния отбори на Острова и въобще срещу тимв под средната ръка?

Това си е жива обида към великата игра, която у нас очевидно мутира към съвсем друг спорт. И дори в бутафорен турнир като Лига на нациите, критикуван сериозно от играчите в Европа заради безумния календар. 

Поредната срамна вечер

На фона на амбициите да спечелим групите и фактът, че победихме Северна Ирландия преди месец в Пловдив, едва ли някой подозираше, че именно тази вечер България ще запише един от най-срамните си мачове в историята.

В последните години мачовете с определение "срамни" не са един и два, а този определено попада сред тях, защото пет безответни гола във вратата ни наниза Северна Ирландия.

Ужасяващ в Белфаст бе не само резултата, но и играта. При почти всяка атака сякаш зелените ирландски екипи бяха облекли най-големите звезди във футбола. Домакините с лекота и на моменти унизително преодоляваха отбраната ни, а получилото се 5:0 си бе напълно логично.

Може ли отново да бъдем последни в групата

След като Северна Ирландия ни унижи на футбол - 5:0 насред Белфаст, с което до голяма степен постави под въпрос афишираната ни цел да спечелим тази група.Колкото и нелепо да звучи след подобен резултат да говорим за печелене на група, то България все още има своите шансове.

Докато родните играчи пускаха гол след гол в Белфаст, Беларус и Люксембург направиха 1:1, което бе отличен резултат от наша гледна точка.

Към момента ситуацията е такава: Северна Ирландия има 7 точки, Беларус е с 6, България има 5, а Люксембург 2.

Ако България иска да спечели групата си, то задължително трябва да спечели следващите си два мача - гостуване на Люксембург на 15 ноември и домакинство на Беларус три дни по-късно.

Това ще донесе на родния тим общо 11 точки, но за да бъдем първи с подобен актив, то Северна Ирландия трябва да загуби поне един от оставащите си два мача. Те са домакинство на Беларус и гостуване на Люксембург.

Това е единственият сценарий, при който печелим групата - две наши победи и максимум три точки за Северна Ирландия от последните два мача.

Разбира се, трябва да сме наясно, че съществува и обратният, тотално срамен вариант, а именно България да изпадне в Група "D" при най-слабите на континента.

Ето и оставащите мачове в тази група:

15 ноември:

Люксембург - БЪЛГАРИЯ

Северна Ирландия - Беларус

18 ноември:

БЪЛГАРИЯ - Беларус

Люксембург - Северна Ирландия

Класирането: Северна Ирландия 7т. Беларус 6т. България 5т. Люксембург 2т.

Треньорът: Отвратително! Аз съм виновен за всичко

Националният селекционер Илиан Илиев пое изцяло вината за получилия се срамен резултат в Белфаст. Родният тим падна с 0:5 от Северна Ирландия в турнира Лига на нациите, а това бе и първото поражение на Илиев начело на тима.

Самият той обаче призна, че едно такова поражение измива всичко позитивни впечатления, които до момента отборът бе направил.

Илиан Илиев пое изцяло отговорността за случилото се и заяви, че не е успял да накара играчите си да отговорят на агресията на своите опоненти.

"Това, за което говорих вчера се сбъдна. Казах, че ако не отговорим на агресията на домакините ще се получи това, което получи.

Изцяло моя вина е, че не убедих футболистите в това, което ни очаква. Първите два гола бяха истински подарък, допуснахме леки голове, а домакините се освободиха психически и стана това, което стана. Аз съм виновен. Не успях да подготвя отбора, за да отговори на агресията на Северна Ирландия.

Каквото и да говорим в момента са празни приказки. Изиграхме отвратителен мач. В предните мачове стояхме добре в защита, но днес много лесно допускахме топката да отиде до нападателите им.

Допуснахме тежка загуба, за която ще си поема отговорността. Тази загуба изтрива всичко позитивно, което направихме до момента", заяви той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай