МОК ще поеме част от разходите по отлагането на игрите

Всички ние едва започваме да разбираме всеобхватните последици от коронавирус кризата в свет, заяви Томас Бах

МОК ще поеме част от разходите по отлагането на игрите | StandartNews.com

Президентът на Международния олимпийсйки комитет (МОК) Томас Бах отправи обръщение към Олимпийското движение във връзка с епидемията от коронавирус. Той говори за социалното, икономическото и политическо възстдействие, както и за пътя напред:

Олимпизъм и Коронавирус

С глобалната пандемия COVID-19 всички живеем в голяма несигурност. В това време, тази несигурност далеч не отшумява. Всички ние едва започваме да разбираме всеобхватните последици от коронавирус кризата в света. Сигурно е обаче, че тази пандемия засяга и ще се отрази значително върху всички области на обществото, включително върху всички нас в света на спорта.
Глобалното разпространение на вируса означава, че Олимпийските игри Токио 2020 трябваше да бъдат отложени до 2021 г., историческо решение, което беше взето, за да се опази здравето на спортистите и стотиците хиляди хора участващи в Игрите.
В това отношение, моля приемете моите искрени благодарности и признателност към всички и всеки един от вас за силната подкрепа на решението на Изпълнителното бюро на МОК за отлагане на Олимпийските игри Токио 2020, което взехме заедно с нашите японски партньори и приятели. Предвид трудните обстоятелства пред които всички ние сме изправени понастоящем, много широката и всеобхватна подкрепа за това решение, то заключението не беше предрешено. Ето защо подкрепата на всички 206 национални олимпийски комитети (НОК), всички летни олимпийски международни федерации (МФ) плюс Комисията на спортистите на МОК и континенталните комисии на спортистите за това историческото отлагане е чудесна демонстрация на единството на Олимпийското Движение при тези безпрецедентни обстоятелства.

Коронавирус кризисен мениджмънт

Сега пред нас е още едно безпрецедентно предизвикателство - организиране на отложени олимпийски игри. Това е първото в дългата ни олимпийска история и то е огромна задача за МОК, за нашите японски партньори и приятели и всички други членове на нашата олимпийска общност. Тази нова ситуация ще се нуждае от цялата ни солидарност, креативност, решителност и гъвкавост. Всички ние ще трябва да правим жертви и компромиси. Необикновените обстоятелства изискват извънредни мерки. Тази ситуация изисква всеки от нас, да изпълни своята роля и това се отнася за всички нас, включително и за МОК.
От своя страна изяснихме, че МОК ще продължи да носи отговорност за своя дял от оперативната тежест и дела на разходите за тези отложени игри, при условията на съществуващото споразумение за 2020 г., което ние имаме с нашите японски партньори и приятели. Въпреки че е твърде рано да се даде точна цифра, ние вече знаем, че трябва да поемем няколкостотин милиона щатски долари разходи за отлагането. Ето защо ние трябва да прегледаме всички услуги, които предоставяме за тези отложени игри.

По отношение на подкрепата на олимпийската общност, засегната от тази криза, вече сме в ползотворни дискусии със спортистите, НОК и МФ, както и с нашите търговски партньори и спонсори. Като незабавни мерки имаме вече разширение на олимпийски субсидии за всички НОК, във връзка с тяхната подготовка за игрите. Това се отнася и за средствата за 1600 спортисти на олимпийска стипендия по света и отбора на бежанците на МОК. Съвместната работна група със символичното име „Ето започваме” вече работи на пълна скорост по изключително професионален начин. Определени са приоритетите и стратегиите за управление, за да направят тези отложени олимпийски игри осъществими и успешни. Тези приоритети включват преди всичко създаването на безопасна среда за здравето на всички участници. Тук можем да продължим да разчитаме на съветите на Световната здравна организация (СЗО) относно потенциалните адаптации към организиране на масови събирания. По отношение на осъществимостта, МОК предостави широк каталог на мерки за икономия на разходи към съвместната работна група.

Следвайки тази стратегия, ние имаме уникалната възможност да превърнем честването на отложените Олимпийски игри Токио 2020 във фестивал на единството за човечеството и символ на човешката устойчивост за преодоляване на тази коронавирусна криза. Представете си какъв мощен сигнал за надежда ще бъдат тези олимпийски игри за света през тези безпрецедентни времена. Олимпийският пламък може да бъде светлината в края на тъмния тунел, в който в момента се намира човечеството.

Пост-коронавирусният свят
В този момент никой не знае какви ще са реалностите на пост-коронавирусния свят. Ясното обаче е, че вероятно никой от нас няма да може да реализира всяка една инициатива или събитие, което планирахме преди да ни удари тази криза. Ние всички ще трябва да прегледаме отблизо обхвата на някои от нашите дейности и да направим необходими корекции съгласно новите реалности. В този контекст администрацията на МОК преразглежда бюджета и приоритетите на МОК. Този преглед скоро ще бъде представен пред Изпълнителното бюро на МОК за обсъждане и одобрение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай