Министър Кралев с опит да спаси националите

Пише писмо на президента на УЕФА

Министър Кралев с опит да спаси националите | StandartNews.com

Писмо до президента на УЕФА Александър Чеферин е изпратил министърът на младежта и спорта Красен Кралев, стана ясно днес. С него той го запознава с мерките, които България взе след расисткия скандал на двубоя с Англия от квалификациите за Евро 2020 в София. Очаква се всеки момент УЕФА да обяви санкциите срещу БФС като мнозина искат директно да бъдем изхвърлени от евроквалификациите за първенството през 2020 г., за да бъде даден урок на останалите при подоби инциденти. Сред тях е дори и организацията ФАРЕ, която има огромно влияние в европейските футболни структури. Министър Кралев подчертава, че все пак става въпрос за изолиран инцидент, а не за масово отношение от страна на билзо 20 хилядната публика на стадиона.

“Мога да ви уверя, че срещу тези 27 зрители са предприети незабавни действия - 24 от тях са обвинени въз основа на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, а 3 от тях - на основание чл. 325 от Наказателния кодекс, според който се предвижда лишаване от свобода до пет години”, се казва в писмото на министър Кралев, което беше изпратено още в четвъртък до европейската футболна централа.

“За да се засили безопасността и сигурността на стадионите, вече бяха проведени няколко съвместни срещи с новоизбрания президент на БФС Михаил Касабов и искам да ви уверя, че българското правителство и Българският футболен съюз работят в отлично сътрудничество”, допълва още министър Кралев.

“България непрекъснато полага значителни усилия за осигуряване на безопасност и сигурност на футболните мачове. Наскоро българският парламент гласува в подкрепа на ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран подход към безопасност, сигурност и обслужване по време на футболни мачове и други спортни събития. Това беше важна стъпка напред към укрепване на безопасността и сигурността на стадионите, както и на другите арени за спорт в страната. В момента сме се насочили към установяване на национални и местни координационни механизми с цел разработване и прилагане на интегрирания подход от страна на много агенции, ангажирани с безопасността, сигурността и обслужването на национално и местно ниво.

Според закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, мерките за безопасност и сигурност при провеждането на спортни събития са задължение на техните организатори. Степента на риск от нарушаване на обществения ред по време на спортно събитие се определя от организатора на събитието и съответната спортна федерация, съвместно с органите на МВР. Следователно новата Конвенция ще играе важна роля за обединяване на усилията на всички страни, участващи в обезпечаването на безопасността и сигурността на спортните събития”, подчертава още спортният министър.

Той информира Чеферин, че на среща между премиера на България Бойко Борисов и британския премиер Борис Джонсън в Брюксел, двамата са осъдили расисткото поведение. Българското правителство е предприело всички необходими мерки от компетентността му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай