Министър Кралев: Развивайте потенциала си в България!

Спечелих Зелена карта за САЩ, но останах тук

Министър Кралев: Развивайте потенциала си в България! | StandartNews.com

“Какво искат младите хора, за да останат в България? По-висок стандарт в образованието, по-висок стандарт на работното място и по-висок стандарт на живот. Aко младите хора напускат страната, то България няма бъдеще. Ето защо нашата обща цел е младежите да развиват потенциала си тук. Развивайки собствения си потенциал, младите българи развиват и страната.” 
Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на конференцията “Развий потенциала си в България”, която се провежда във Варна. Форумът се организира по инициатива на  младежката организация на ГЕРБ във Варна. Целта на събитието е да бъдат дискутирани възможностите пред младите хора, съвместно с представители на държавната и местната власт, на Европейския парламент, на неправителствения сектор, ИТ-индустрията и студентската общност. На конференцията присъстват над 100 души от цялата страна.
В началото на дискусията Красен Кралев сподели своя личен пример.
“През 1990-та година създадохме Студентските независими дружества, които се бореха срещу комунизма. Още тогава имах възможност да отида да уча в Америка. По това време бях студент по медицина. След кратък размисъл избрах да продължа образованието си тук. Исках да се развивам в България и днес не съжалявам за това. 10 години по-късно вече бях успял човек, с редица награди от международни фестивали за дейността ми в рекламния бизнес, имах натрупан капитал, но въпреки това не можех да намеря себе си в българското общество - бяхме изпаднали в морална и ценностна криза. Кандидатствах за лотарията за Зелени карти за Америка и спечелих. Но не отидох в посолството да си подам документите и отново реших да преследвам мечтите си в България”, обясни Кралев. Той заяви, че българското образование е на високо ниво и посочи, че самият той е завършил своето образование в английската гимназия и в медицинския университет във Варна. “Смятам, че съм един от най-образованите и подготвени министри в моята област в Европа”, подчерта Красен Кралев.
По думите му, въпреки това има дефицит в синхронизирането на нуждите на пазара и образователната система.  Според министър Кралев трябва да се обърне внимание на нуждите на бизнеса. 
“В България няма достатъчно специалисти в сектори, които да удовлетворят потребностите на инвеститорите. Няма нужда от толкова много висшисти, колкото от хора със средно специално образование. Например - един завод за автомобили има нужда от поне 5000 квалифицирани кадри, които в момента обаче липсват”, коментира той и допълни, че е необходим сериозен анализ от какви професии се нуждае всеки район в страната, за да знаят младите хора как да планират кариерата си.
“Oбразователната система трябва да е гъвкава спрямо непрекъснато променящата се среда за младите хора. Защото според последни данни два милиарда от съществуващите работни места ще изчезнат до 2030 година, а 65% от децата в началните училища ще имат работни места, които все още  не съществуват”, коментира Красен Кралев.
Министърът на младежта и спорта призова да се дава шанс на младите хора да навлязат в реалните процеси на управление и в частния сектор. Според него младите хора трябва да развиват потенциала си в България чрез стажове и практически обучения. По думите му, младежите трябва да бъдат реално включвани в управлението и е недопустимо да бъдат дискредитирани и подценявани само заради възрастта си. “Чували ли сте израза, че работодателите търсят да назначат млади хора до 25 години, но с 30 години трудов стаж. Трябва да променим това – аз го направих в администрацията на Министерство на младежта и спорта. От 180 служители в ММС 120 са новоназначени като 50 човека от тях са млади и активни хора до 35 години. Eто това е пример за реално включване на младите”, обясни Кралев.
 Кралев бе категоричен, че България се развива с бързи темпове. По думите му, правителството полага много усилия младите хора да припознаят България като страна, в която искат да отглеждат своите деца. “Правителството прави всичко възможно за качествено развитие на образователната система, на транспорта, на спортната и пътната инфраструктура, за да променим страната към по-добро и да задържим младите хора чрез стандарта на живот, който създаваме. Мнозина от българите, които живеят в чужбина, се връщат и казват, че сме на прав път”, коментира той.
По думите му, основен принцип в дейността на ММС е именно подпомагането на личностното развитие на младите хора и на младежките организации в страната, което се изпълнява чрез редица механизми и програми. “С поредица от срещи ще дадем възможност на младежите от различни градове в страната да участват в изготвянето на новата Национална стратегия за младежта след 2020 г. Стартирахме работата по документа през миналата година и се надяваме повече млади хора да споделят своята визия”, информира министърът. Красен Кралев запозна присъстващите с националните програми за младежта с общ бюджет от близо 3 млн. лв., чрез които министерството подпомага финансово младежки проекти на неправителствени и спортни организации, свързани с превенция и организиране на дейности за свободното време – неформални обучения, кампании, спортни активности и др. „През 2019 г. отново отворихме програмите за кандидатстване, като можете да следите на сайта за крайни срокове и резултати”, обърна се към младежите министърът.
В дискусията се включиха евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков, зам.-министърът на вътрешните работи Георг Георгиев и кметът на Варна Иван Портних. Андрей Новаков благодари на министър Кралев, че се е обърнал към младежите в залата на изключително разбираем език. Новаков заяви, че самият той се е припознал в много от думите на министъра на младежта и спорта.
 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай