Меси срещу Роналдо през десетилетието!

Лео превъзхожда леко на клубно ниво, Кристиано - на национално

Меси срещу Роналдо през десетилетието! | StandartNews.com

Десетилетието на Лионел Меси и Кристиано Роналдо във футбола приключи. Аржентинецът завърши по позитивен начин календарната година, реализирайки при убедителния успех над Алавес с 4:1. Но този на Роналдо не премина по подобен начин. Португалският нападател се целеше към първи трофей през сезона срещу Лацио в спора за Суперкупата на Италия. Но той така и не се разписа, а неговият Ювентус отстъпи с 1:3. Двете суперзвезди спореха за върха в световния футбол през това десетилетие.

Ето и какво показват статистическите данни за изминалите 10 години, за да видим кой всъщност се насладил на по-силно десетилетие:

Голове на клубно ниво:

Меси: 522

Роналдо: 478

Меси е с повече от 50 гола пред вечния си съперник, но ако трябва да сме честни, показателите и на двамата са невероятни. Меси има по средно 52 гола на година, докато Роналдо – по-малко под 48. Безумни цифри. Най-добрата година за аржентинеца дойде през 2012, когато той вкара 79 гола за Барса, докато Роналдо реализира 59 през 2013, когато все още беше играч на Реал Мадрид.

Асистенции на клубно ниво:

Меси: 205

Роналдо: 140

Отново, невероятни цифри. Роналдо държеше темпото на съперника, но броят на асистенциите му намаля с напредването на възрастта.

Трофеи с клубни отбори:

Меси: 23 

Роналдо: 17

Аржентинецът грабна 23 трофея с Барселона за периода, включително и седем титли на Ла Лига. Роналдо има едва три шампионски титли – две в Ла Лига и една в Серия А, но води по трофеи от Шампионската лига – четири (2014, 2016-18) на два (2011 и 2015).

Голове за националния отбор:

Роналдо: 77

Меси: 57

Португалецът се представи определено по-добре на международно ниво, отколкото своя голям опонент.

Роналдо спечели европейската титла през 2016.

Трофеи с националния отбор:

Роналдо: 2

Меси: 0

Роналдо изведе Португалия до европейската титла през 2016 и Лигата на нациите през 2019. Меси, от своя страна, претърпя на няколко пъти разочарование на международната сцена, губейки в три големи финала – Световното през 2014, както и на два пъти в Копа Америка през 2015 и 2016.

„Златни топки“:

Меси: 6

Роналдо: 5

До тази година и двамата бяха с равен брой отличия от най-престижната индивидуална награда. През 2019 обаче аржентинецът завоюва отличието за рекорден шести път в своята кариера.

Цялостен рейтинг (от 10 възможни):

Меси: 8.62

Роналдо: 8.05

И тук Меси е с малко над своя опонент. Роналдо има 8.17 рейтинг за Реал и 7.58 за Ювентус, което прави средно 8.05 за десетилетието (данните са на база представяне на клубно ниво и европейски клубни турнири).

Меси грабна рекордна шеста “Златна топка” през 2019.

От изброените категории, Меси се е насладил на по-успешно десетилетие от Роналдо, когато стане въпрос за клубен футбол. Но, на национално ниво, Роналдо е с по-добрите показатели. И двамата не са далеч от края на своите забележителни кариери, така че да се надяваме, че ще ги наблюдаваме колкото се може повече и през следващото десетилетие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай