Мексиканец спечели първа победа във Формула 1

Серхио Перес се справи най-добре в Гран при на "Сахир"

Мексиканец спечели първа победа във Формула 1 | StandartNews.com

Серхио Перес спечели първата си победа във Формула 1, след като триумфира в Гран При на Сахир. Мексиканецът направи невероятно състезание, като още в първата обиколка остана на 18-то място, но след това кара много силно, възползва се от грешки на съперниците си и в крайна сметка завоюва първото място на подиума.

 

Малко след старта на надпреварата заради катастрофа от нея отпаднаха Шарл Льоклер и Макс Верстапен. Серхио Перес също пострада при удара и се свлече до 18-та позиция. Междувременно колоната бе поведена от пилотът на Уилямс Джордж Ръсел, който този уикенд кара за Мерцедес, тъй като Люис Хамилтън бе диагностициран с коронавирус. Зад него бе другият пилот на германския концерн Валтери Ботас. 

Надпреварата се движеше нормално до 63-ата обиколка, когато заместващият Ръсел в Уилямс Джак Ейткин, изгуби предното си крило заради удар и се наложи на пистата да излезе кола за сигурност. Именно в този момент всичко за Мерцедес се обърка. От германския тим повикаха и двата си автомобила за влизане в бокса, като първо бе Ръсел, а Ботас трябваше да го изчака. Механиците смениха гумите на британеца, но се забавиха страшно много при смяната на Ботас. Първо не успяха да свалят предна лява, а след това спирачният диск на болида му се запали. След това се оказа, че са объркали комплекта гуми за финландеца и върнаха старите му. 

Веднага след това пък се оказа, че са объркали и комплекта гуми на Джордж Ръсел, като го викнаха в бокса, за да сменят задна лява. В крайна сметка британецът се върна на пистата, но двмата с Ботас вече бяха изостанали много от съперниците си.

По този начин на първа позиция се класира Серхио Перес. Зад него се наредиха Себастиан Окон с Рено и Ланс Строл също с Рейсинг Пойнт. Топ 10 на състезанието допълниха Карлос Сайнц, Даниел Рикиардо, Алекс Албън, Дани Квят, Валтери Ботас, Джордж Ръсел и Ландо Норис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай