Кюстендил приема балканския маратон

Състезатели от най-малко 21 държави ще бягат на 42 195 м на 20 септември 2020

Кюстендил приема балканския маратон | StandartNews.com

Кюстендил ще бъде домакин на националния и балкански шампионат по маратон и полумаратон, който ще се състои на 20 септември 2020 година. Това бе обявено официално на пресконференция в града. Трасето беше представено днес от Добромир Карамаринов - президент на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА), който наскоро беше преизбран за президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации, а също така стана и първия българин член на Съвета на Международната федерация по лека атетика.

Той благодари на община Кюстендил, че след дълга пауза отново подават ръка на леката атлетика. "Надявам се, че отличната организация и соидните наградни фондове за състезанието на 20 септември ще доведат в Кюстендил много елитни атлети, коментира Карамаринов.

С представянето на маршрута за маратона беше открита и регистрацията на участниците. До Нова година цената за записване ще е 20 лв или 10 евро, обяви координатора на маратона Антон Бонов. Очакванията са в най-голямата спортна проява в Кюстендил за 2020 да учасват около 500 състезатели от всичките 21 страни членки на АБАФ, както и много атлети от други държави. С включването си в маратона Кюстендил пък става част от семейството на "Рън България" на БФЛА, заедно със състезанията в София, Луковит, Пазарджик, Поморие и участници от Цариброд (Сърбия).
Стартът на маршрута ще бъде от площад "Велбъжд" в Кюстендил, като ще премине през селата Граница, Багренци, Жабокрът и ще завърши в Кюстендил с обиколка около културно-историческите забележителности в града. Дължината на пълната обиколка е 21.1 км.
"С участието на Кюстендил се цели вниманието да се насочи и към по-малките градове", каза Антон Бонов, координатор в Българската федерация по лека атлетика и допълни, че така "ще се популяризира красотата на кюстендилския край".

На пресконференцията гост бе и Радмила Рангелова, зам.кмет на община Кюстендил. Тя благодари специално на БФЛА, че чрез маратона Кюстендил се нарежда до големите градове, които ще приемат състезания от календара на АБАФ. Легендарната атлетка от града ветелина Кирилова също приветства решението нейния роден град да стане домакин на стартовете от балканския маратон и полумаратон.
Кюстендил трябваше да бъде домакин и на церемонията "Атлет на България" днес, но поради заминаването на Ивет Лалова за Сан Франциско, в града се състоя само церемония по награждаване на атлетите на Кюстендил. Наградени бяха Емил Кръстев - национален шампион на 400 м в зала, Валерия Кадийска и Ралица Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай